I sommar har Tidningen Ångermanland haft serien “Sommarpolitikern”, där lokala politiker får uttrycka sina hjärtefrågor. Men, vilka är då dessa? Landsbygd, sjöfartsutbildning, kultur, familj, skola osv. Inga dåliga hjärtefrågor, tvärtom. Av 18 politiker från åtta olika partier så är det en (1!) som förbigående nämnt ungdomars inflytande. När det skrivits om diskriminering så har åldersdiskriminering undvikits och ingen har lyft behovet av att inkludera ungdomar i samhällsdebatten.
Som ung och engagerad på såväl lokal som nationell nivå så är jag inte förvånad över det bristande engagemanget. Ungdomsdemokratin är en lek för Härnösands politiker. Som pågått för länge. År 2017 antog kommunfullmäktige i Härnösand ett program för demokrati och inflytande. Ett prioriterat område skulle vara ungdomars inflytande och påverkansmöjligheter. Kommunen skulle enligt programmet ta inspiration från andra kommuner och bygga upp en form för ungt inflytande. Nu undrar jag, vilka kommuner har vi tagit inspiration från? För det verkar som att vi har valt helt fel.
Annons
Annons
Under de sju år som har gått så har kommunen tagit ett steg i rätt riktning, de har rekryterat en ungdomsdemokratisamordnare. Superbra och jätteviktigt. Men är frågan klar där? Nej, det krävs mer än så. Det behövs äkta engagemang från politikerna. Vi behöver etablera en relation mellan unga och makthavare som bygger på kommunikation och tillit. Viljan att inkludera hela samhället måste finnas där.
Jag får intrycket av att ämnet inte har väckt intresse hos politikerna. Något som har satt sina spår. Vi ligger bakom andra kommuner när det kommer till ungas inflytande. Jag kollar söderut och ser massvis av kommuner där de ungas forum är officiella rådgivande organ. Varför är inte detta verklighet i Härnösand?
Om det inte hade varit för Härnösands ungdomar så hade vi än idag stått här utan ett organiserat partipolitiskt forum för ungas åsikter. Sjukt. I Härnösand tog inte kommunen ansvaret för att organisera ett forum för unga. Det blev varken ett ungdomsråd eller ungdomsfullmäktige... förrän ungdomarna själva tog tag i det.
Jag ser inte negativt på att vi ungdomar behövde ordna ungdomsrådet själva, tvärt om, jag ser många fördelar i det. Men om detta ska vara hållbart så krävs det ömsesidigt engagemang.
Långt ifrån alla vill engagera sig. Men vi som vill det måste få möjlighet till det. Ingen förlorar på att sänka trösklarna till maktens rum och inkludera ungdomar. Ingen. Därför måste även politikerna ta sitt ansvar. Vi är fullt kapabla till att öppna dörren, men om vi ska kunna göra det så måste ni låsa upp den och vara öppna för våra åsikter. Varför inkluderar vi inte framtiden när vi arbetar för att Härnösand ska ha en framtid? Först när vägen genom ungdomen är den naturliga vägen att gå så har vi brutit åldersmaktsordningen och har minskat den systematiska nedvärderingen av unga.
Dags att ta arbetet seriöst, inkludera oss. Vi har skapat ett ungdomsråd av en anledning.
Cecilia Samuelsson, ordförande för Härnösands ungdomsråd