Annons

Annons

Annons

Härnösand

Insändare
Låt personalen i omsorgen själva lösa sina scheman

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det beslut som nu tagits att öka de delade turerna och varannan helg är ödesdigert. Det är ett mycket dåligt beslut och det kommer att drabba personalen och våra vårdtagare/brukare. Vår dedikerade personal som genom stort engagemang för sitt arbete och till dem som de vårdar, har genom dessa decennier löst sina scheman på olika sätt för att få en bra och hållbar arbetssituation. Nu är det bestämt att alla kollektivt ska arbeta varannan helg och samma antal timmar.

Annons

"Vi måste ha tilliten till att våra medarbetare kan lösa detta", skriver Härnösands oppositionsråd Eva-Clara Viklund (M).

Annons

Vi har brist på personal i Härnösand. Vi har svårt att rekrytera. Vi behöver bli en bättre arbetsgivare där vi tillsammans med personalen bygger en arbetsplats där personalen som är proffsen, får möjligheten att vara med och bestämma hur deras arbetssituation ska se ut. Ett kollektivt schema vittnar om hur lite vi bryr oss om den arbetssituation våra medarbetare har.

Personalen är vår främsta tillgång för att sköta våra kommunala kärnverksamheter. Vi behöver den personal vi har och vi behöver rekrytera fler. Vi måste skapa en bra arbetsmiljö med rimliga arbetstider för att locka flera till oss och för att behålla den personal vi har. Vi måste ha tilliten till att våra medarbetare kan lösa detta.

Jag påstår att vår största kärnverksamhet äldreomsorgen behöver få de resurser som behövs, det duger inte att säga att det kostar pengar. Vart ska vi ta 35 miljoner kronor från? Det är vad det kostar att gå ifrån delade turer. Den frågan ställer ledningspersonerna i kommunen mig. Prioritera är svaret, vi har ett resultat på cirka 40 miljoner kronor 2022. Det är dags att bli den bästa arbetsgivaren vi kan bli. Vi behöver höja statusen på vårdyrket undersköterska.

Berättelserna från äldreomsorgens verksamheter är hjärtskärande. Jag hör många från både oroliga, otrygga och missnöjda vårdtagare/brukare men även från personalen. Det är dags att lyssna med båda öronen. Vi går emot en framtid där demografin visar att vi kommer att bli fler äldre och färre som är arbetsföra. Vi behöver bli en attraktiv arbetsgivare.

Eva-Clara Viklund (M), oppositionsråd i Härnösand

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan