Annons

Annons

Annons

Mjölkens framtid i Ångermanland

”Att vaska fram bönder är inte gjort i en handvändning”

Mjölkpriset sänks för lokala bönder när fler kunder väljer billigare alternativ.

En utveckling som på sikt kan slå ut svenska producenter från marknaden.

– Jag tror att många inte tänker på hur stor makt de har vid mejeridisken, säger mjölkbonden Paulina West.

”De ekonomiska problemen drabbar även oss mjölkbönder. Våra företag är precis som vilka som helst”, säger Paulina West.

Bild: Monica Wennerek

Annons

Flera mejerier sänker mjölkpriset de erbjuder sina bönder, vilket slår mot många lokala mjölkbönder.

Den svåra ekonomiska situationen och den höga inflationen slår mot både privatpersoner och företag, och Åsängsbonden Paulina West menar att det märks i vilka val man gör i matbutiken.

– Man går åt det billigare hållet för att spara pengar, och det påverkar hela ledet. Blir det mindre försäljning av våra mejeriprodukter får vi också ett sämre mjölkpris, säger hon.

Annons

Annons

Norrmejerier, som är Åsängsböndernas mejeri, är inte de enda som sänker sitt mjölkpris. Även Arla genomförde en större sänkning i början av mars. Den enskilda sänkningen är inte ett så stort problem, enligt Paulina West, men det är en trend som går åt fel håll.

– Jag tror att många inte tänker på hur stor makt de har genom deras val vid mejeridisken. Att folk väljer vår mjölk har jättestor betydelse för oss, säger hon och fortsätter:

– Väljer du inte svensk mjölk i dag så kanske du inte kan göra det när ekonomin går bättre igen, får då kan mjölkbönderna ha gått omkull.

Samtidigt säger hon att hon förstår de som helt enkelt inte har råd. Men frågar sig om det inte för många finns bättre sätt att spara in pengar än på just maten.

– Vi har satt oss i en dyr livsstil, och när det blir dyrare att bo och äta är det där man vill spara in pengar. Samtidigt har man till exempel jättemånga olika streamingtjänster, säger hon.

Hon ser det också som en fråga om krisbredskap, och menar att Sveriges egna produktion av livsmedel är skör.

– Vi importerar hälften av våra livsmedel i Sverige, och kommer en dag när vi inte längre kan göra det så blir det kris på riktigt, säger Paulina West och fortsätter:

– Att vaska fram bönder är inte gjort i en handvändning.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan