Annons

Annons

Annons

Härnösand

Insändare
Replik: Tre starka skäl att köra tåg mellan Härnösand och Sundsvall

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

■ Replik på insändaren ”Låt Norrtåg vända i Härnösand – bättre ta bussen till Sundsvall”.

Norrtåg svarar på insändaren som tyckte att tågen kunde vända i Härnösand istället för att köra vidare till Sundsvall.

Bild: Hanna Persson

Annons

Hej Pendlare och tack för att du reser med tåg! Vi blir allt fler ombord tågen och resandet växer både bland de som reser kortare sträckor varje dag och de som reser mer sällan men lite längre. Tåget är ett bra alternativ på de allra flesta sträckorna men inte för alla resor idag. Ett sådant exempel är just Härnösand–Sundsvall. Precis som du skriver är bilen snabbare och vägsträckan kortare än järnvägen. Så skulle Norrtågs uppdrag endast handla om tillgängligheten mellan Härnösand och Sundsvall så skulle det nog fortsatt vara bil och buss som skulle vara det bästa alternativet.

Annons

Men det finns tre starka skäl som talar för att tåget fortsatt kommer att gå hela vägen till Sundsvall. För det första så är restiden från Örnsköldsvik och Umeå till Sundsvall klart konkurrenskraftig jämfört med bilen. Så reser du lite längre sträckor så erbjuder tåget inte bara en högre komfort och överlägsen säkerhet. Du kommer även fram lika snabbt eller något snabbare beroende på om du ska räkna in fikat på vägen. En stor andel av de som reser till och från Sundsvall ska dessutom vidare med tåg söderut eller västerut. Att då behöva byta till buss i Härnösand hade kraftigt försämrat tillgängligheten och samhällsnyttan.

För det andra trafikerar vi hela Norrtågland, från Kiruna i norr till Storlien i väst. För att göra det så effektiv som bara möjligt och skapa en så bra tidtabell som bara möjligt så hänger trafiken mellan Sundsvall och Storlien ihop med trafiken Sundsvall till Umeå och vidare. Ett avbrott mitt i hade inte gett oss fler avgångar, utan bara sämre trafik överallt.

Annons

För det tredje så tror vi att det stora engagemanget för en upprustning av järnvägen Gävle till Härnösand kommer att innebära att tågen snart är dubbelt så snabba som bilen. Då kommer tåget fortsatt innebära minskad trängsel på vägarna och ett tryggt alternativ, samtidigt som det blir det snabbaste sättet att resa i hela Norrtågland.

Hoppas vi ses ombord och tack för ditt och andras engagemang!

Joakim Berg, Norrtåg AB

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan