Annons

Annons

Annons

Insändare
Replik: Blodtrycksrum finns för ökad tillgänglighet

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

■ Replik på insändaren ”Självtjänst på vårdcentralen – ska vi börja ta blodprov själva också?”.

Verksamhetschefen för primärvården i Närsjukvårdsområde Väster, Helena Rödén, ber om ursäkt för att insändarskribenten inte fick den information som behövdes.

Annons

Annons

Jag vill be om ursäkt för att du inte fick den information du behövde när du skulle kontrollera ditt blodtryck själv. Naturligtvis behöver vi visa och informera när momentet är nytt och patienten känner sig osäker.

Syftet med våra blodtrycksrum är att du som patient själv kan bestämma när du vill ta ditt blodtryck utan att behöva boka tid för att genomföra kontrollen. Det är också enklare för den enskilde att göra en kontroll om man så önskar även om det inte föranletts av någon läkarordination.

Dessa blodtrycksrum är något nästan alla hälsocentraler i vårt län införde för många år sedan. Under en period under pandemin fick vi stänga blodtrycksrummen till mångas besvikelse.

Du ställer frågor om var gränsen går för vad du som patient och invånare förväntas göra själv. Jag tror att vi kommer att ges möjlighet att göra mer själva i och med teknikutveckling och digitaliseringsmöjligheter. Självklart behövs då både utbildning och information så att patienten känner trygghet i uppgiften. Exempelvis mäter många av våra diabetiker sitt blodsocker själva. Det har varit en självklarhet i många år. Många kontrollerar sitt blodtryck hemma med egna apparater och rapporterar till sin vårdgivare.

Däremot finns det självklart vissa uppgifter inom vården som inte kommer att skötas av invånaren eller patienten oavsett vilken utveckling vården tar. Patientsäkerheten går alltid först.

Helena Rödén, verksamhetschef primärvården Närsjukvårdsområde Väster Region Västernorrland

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan