Annons

Annons

Annons

Insändare
Frisktandvård är ett avtal åt båda håll – inte bara en försäkring

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Frisktandvårdsavtalet är lite av en hybrid av ett avtal och en försäkring", skriver medarbetaren inom Folktandvården i sin insändare.

Bild: Ingmar Reslegård

Annons

Det har varit en massa skriverier om folktandvården i Västernorrland. Bristen på tandläkare, försenade undersökningar, långa köer, missnöjda och besvikna patienter, med och utan frisktandvårdsavtal. Många har uttalat sig; enhetschefer, verksamhetschefer, tandvårdsdirektörer, folkvalda regionpolitiker, patienter, från Medelpad, från Ångermanland. Nyligen har missnöjda patienter uttalat sig om frisktandvårdsavtalet, någon skribenten känner behöver förtydligas.

Frisktandvårdsavtalet som kom till i slutet av 2010-talet har tecknats av många västernorrlänningar. Det är lite av en hybrid av ett avtal och en försäkring.

Idén med frisktandvården är bra, men det kräver att ALLA har det, för att det ska fungera. Försäkringen funkar så, att alla får en individanpassad årlig premie, beroende på den enskilde individens behov av vård. Faktorer som tas i beaktning är om det är många hål i tänderna, tecken på tandlossning, tobaksbruk, andra medicinska risker och så vidare. Som vid till exempel en bilförsäkring blir premien högre om patienten löper större risk att behöva vård. Har man ett lågt behov av vård och låg risk att behöva det, blir det billigare.

Annons

Annons

Försäkringar fungerar ungefär så att många personer har en, alla kommer förhoppningsvis inte behöva använda den, som vid olyckor och så vidare. Men i och med att alla har betalt sin premie finns det en pott som man kan betala från, om olyckan för en person är framme. Så 10 personer med lågt behov betalar sin premie årligen, endast en av dem behöver vård, vilket kan bli mer än vad premien egentligen täcker. Men det täcks upp av att de andra 9 inte behöver något.

Frisktandvårdsavtalet är också ett avtal, mellan patienten och Folktandvården, där tandvården lovar att kalla patienten enligt sitt individanpassade intervall, utföra behandling som ingår samt ge tid vid akuta händelser, som tandvärk eller en fyllning som går sönder. Självklart blir patienter med avtal besvikna när avtalet inte möts. För att sälja in det vid lansering lovades det möjligen för mycket, då det inte ingår i avtalet att man ska bli kallad en gång per år.

Men, det många glömmer, är att det är ett avtal åt båda hållen. Med avtalet lovar DU som patient av följa de råd och rekommendationer som ges av personalen på Folktandvården, som att borsta tänder 2 gånger/dag, använda tandtråd och fluoridskölj dagligen, inte äta godis/sötsaker för ofta. Om DU som patient inte följer detta, trots påminnelser från tandvården, vilket medför ett ökat vårdbehov, är det ett avtalsbrott och vi inom Folktandvården har rätten att säga upp avtalet.

Annons

Man behöver inte vänta 5-7 år på att ta hand om tänderna, man kan börja nu. Borsta tänderna 2 gånger per dag, med 2 cm fluortandkräm, i 2 minuter. Använd tandtråd mellan tänderna dagligen.

Barn behöver en mindre mängd tandkräm och hjälp med tandborstningen tills de är minst 10 år. Ät regelbundna måltider, småät eller smådrick inte. Låt tänderna vila mellan måltiderna. Det heter lördagsgodis för att det ska ätas en gång i veckan

Medarbetare inom Folktandvården, Region Västernorrland

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan