Annons

Annons

Annons

Insändare
Replik: Elpriserna beror inte på Putin utan på MP

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

■ Replik på repliken "Elpriserna har inte med kärnkraften att göra utan kriget i Ukraina", första inlägget i debatten var insändaren "Vi håller vad vi lovar – nu får även norrlänningar elstöd".

Insändarskribenten menar att de höga elpriserna inte alls är Putins fel utan Miljöpartiets.

Bild: Jonas Lindstedt/TT

Annons

Eva Goes och Brita Wessinger, MP, påstår att elpriskaoset inte beror på stängningen av kärnkraft utan på Putins krig i Ukraina. Fel, MP är huvudorsaken! MP stoltserade med stängningen av Ringhals 1 och 2 trots att Svenska Kraftnät i många år varnat för konsekvenserna av detta. Reaktorerna gick med ett par miljarder i vinst och R1 var redan ombyggd för drift bortom 2036. Stängningen orsakade också att kapaciteten i det befintliga nätet minskade med cirka 1000 MW. Det ni kallar ”gamla uttjänta” kärnkraftverk har mycket längre återstående livslängd än nybyggd vindkraft. Ganska snart efter stängningen började elpriserna stiga och nådde rekordnivåer långt innan kriget i Ukraina. Vindkraftsländer som Tyskland och Storbritannien har i flera år haft en ökande elfattigdom.

Annons

MP påstår ofta att kärnkraft är för dyrt och tar för lång tid att bygga. Om detta vore fallet är det märkligt att MP stänger redan byggda, väl fungerande, lönsamma och systemkritiska kärnkraftverk; ett rent sabotage mot Sveriges elförsörjning! Men satsningen på vindkraft är mångfalt dyrare, tar längre tid och är funktionellt och miljömässigt problematisk. I ljuset av den katastrofala tyska ”Energiewende”, en huvudorsak till elkaoset i Europa, satsar Frankrike, Storbritannien, Holland och en lång rad europeiska länder på ny kärnkraft.

Den svenska elexporten är till stor del en chimär. Merparten av vindkraften byggs, drivs och ägs av utländska företag och elen är reserverad för utländska köpare och därför inte tillgänglig för svenska konsumenter. Kraftverken råkar bara stå i Sverige, ödelägga svensk natur och ta utrymme i det svenska nätet. Dessutom medför ”exporten” att den redan dåliga energimässiga hållbarheten för vindkraft halveras. Långväga elöverföring ger stora förluster, är miljömässigt problematisk och väldigt dyr. MP:s agerande har medfört stora kostnader, effektproblem, stabilitetsproblem, minskad överföringskapacitet, ökade koldioxidutsläpp och betydande lokala miljöproblem.

Per Fahlén, professor emeritus (energi & miljö, Chalmers)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan