Annons

Annons

Annons

Energikrisen i Ångermanland

Insändare
Replik: Ta ansvar för er politik och sluta ljuga om elstödet

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

■ Replik på insändaren "Vi håller vad vi lovar – nu får även norrlänningar elstöd".

"Vi socialdemokrater har hela tiden drivit på för att elstödet ska gå till hela landet", skriver länets fyra riksdagsledamöter för Socialdemokraterna i en replik.

Bild: Henrik Flygare

Annons

Nu får det vara nog med osanningar och rena lögner från moderaterna. Det blir patetiskt när två moderata riksdagsledamöter försöker förvränga historien gång efter gång och dessutom friskriver sig själva från allt ansvar. Hade det varit en minister som skrivit denna insändare hade ministern KU-anmälts. En av lögnerna är att vi socialdemokrater skulle gett uppdrag om att bara ge elprisstöd till södra Sverige. Vi socialdemokrater gav uppdrag om ett högkostnadsskydd till svenska hushåll och företag, när vi pratar om vårt land Sverige så menar vi också hela landet även de delar som ligger norr om Dalälven. Dessutom lade vi så sent som i december fram ett utskottsinitiativ för elstöd till hushåll och företag även i Norrland vilket ni moderater röstade nej till. De moderata företrädarna tycks glömma bort att deras eget parti haft ett avgörande inflytande över området, dels under åtta år med regeringarna Reinfeldt, dels inom ramen för energiöverenskommelsen.

Annons

Vi socialdemokrater har hela tiden drivit på för att elstödet ska gå till hela landet och det är bra att regeringen nu tvingats backa. Men detta besked betalar inga räkningar i januari och februari och våra norrländska företag får inget stöd av den högerledda regeringen. Regeringen och Sverigedemokraterna har också sagt nej till vårt förslag om att införa en elräkningsakut som skulle göra det möjligt att delbetala sina elräkningar tills elstödet är på plats. Nu är det barnfamiljer, pensionärer och företag som ensamma får ta smällen för regeringens svikna vallöften.

Annons

Istället för att jobba för att få elstödet på plats så har högerregeringen jobbat snabbt för att hemlighålla vilka som får del av stödet. Det är en mycket märklig prioritering. För oss socialdemokrater är det en självklarhet med möjligheten för både allmänhet och journalister att kunna granska vem som får ta del av stödet. Varför vill ni mörka vem och hur mycket som får del av våra gemensamma skattepengar?

Malin Larsson (S), Peder Björk (S), Anna-Belle Strömberg (S), Peter Hedberg (S), riksdagsledamöter Västernorrland

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan