Annons

Annons

Annons

Energikrisen i Ångermanland

Insändare
Replik: Elpriserna har inte med kärnkraften att göra utan kriget i Ukraina

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

■ Replik på insändaren "Vi håller vad vi lovar – nu får även norrlänningar elstöd".

I Frankrike var 26 av Frankrikes 56 kärnkraftsreaktorer avstängda under hösten, enligt insändarskribenterna som ifrågasätter insändaren från Moderaterna om orsakerna till de höga elpriserna.

Bild: Jean-Francois Badias

Annons

Nej, vi litar inte på att ni håller vad ni lovar.

Ni säger inte sanningen om att moderaterna var med om avvecklingen av de gamla uttjänta kärnkraftverken, ni säger inget om energiöverenskommelsen.

Ni säger inte sanningen om de höga elpriserna. De har inte med avvecklingen av kärnkraft att göra. Prisökningarna beror på Putins förfärliga krig i Ukraina, att flera europeiska länder varit beroende av rysk energi och att den europeiska energimarknaden hänger ihop. Det beror på avregleringen med prissättning på el, där den dyraste kilowatten sätter priset på allt.

Annons

Sant är att vi har gott om el i Sverige, här produceras och exporteras mängder av el. Vi har problem med överföringen mellan norr och söder, något som går att lösa genom att bygga vindkraft till havs. I södra Sverige.

Sant är att kärnkraft varken är pålitlig, säker eller billig. I somras gick de flesta av Frankrikes och Storbritanniens kärnkraftverk på sparlåga, kylvattnet var för varmt. I höstas var 26 av Frankrikes 56 reaktorer avstängda, 11 för underhåll och 15 på grund av skador. Ringhals 1 står stilla sedan augusti, ingen vet när den kan startas igen.

Det är ju bra att ni upptäckt att Norrland finns, att vi ibland har lika höga elpriser som i söder, men ni har fortfarande inte förstått att privatpersoner och företag i norr förbrukar mer för att det är kallare här, även när priserna inte är höga. De konsekvenserna är det hög tid att ni förstår.

Ni delar ut våra skattepengar till de som slösar mest. Våra skattepengar! Men eftersom fördelningen ska sekretessbeläggas med högsta sekretessgrad, kommer ingen kunna granska det. Vad är ni rädda att det ska visa?

Annons

Det hade varit så mycket bättre att använda våra skattepengar till de som behöver det mest, till kraftiga satsningar på stöd till hushåll och företag för energieffektivisering, till solenergi och till den klimatanpassning som är helt nödvändig för att vi ska klara hus och hem när klimatkrisens stormar och översvämningar drabbar oss.

Eva Goës & Brita Wessinger, miljöpartister

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan