Annons

Annons

Annons

Energikrisen i Ångermanland

Insändare
Regeringen strösslar pengar i söder men driver företag i norr mot konkurs

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Regeringen prioriterar enorma stöd till elområde 3 och 4 samtidigt som de driver norrländska företagare mot konkurs", menar insändarskribenten.

Bild: Carl-Henric Malmgren

Annons

Under regeringsförhandlingarna sa Ulf Kristersson ”Jag vill bilda en regering för alla svenskar, en regering som samlar, inte splittrar”. Detta misslyckades han kapitalt med. Polariseringen har ökat och elstödet har splittrat Sverige. Länets blåbruna riksdagsledamöter har underlåtit att agera mot regeringens orättvisor att enbart södra Sverige får ta del av det första elstödet.

Regeringens svängning förra veckan då de gav besked att även Norrland ska inkluderas beror inte på skarp kritik från lokalpolitiker i M, L, KD och SD utan det är S, C och V vi får tacka för det. Kritiken om att utesluta halva landet har gett resultat. Vad gjorde Jörgen Berglund (M) under tiden? Lutade sig tillbaka och fokuserade på att skriva en insändare där han skyller ifrån sig. Jag och många med mig förväntar oss mer av våra representanter i riksdagen. Vi har nog med politiker som skyller på andra och vägrar ta ansvar.

Annons

Annons

Trots nya besked är det mesta kring elstödet fortfarande oklart. Bara en väldigt liten del av det totala elstödet kommer gå till Norrland och ingen vet när stödet kommer utbetalas. Att det kommer ske ”under våren” vågar ingen lita på, regeringen har redan brutit allt för många löften.

Vad som däremot är klart är att elstödet inte kommer gå till norrländska företag. Detta kommer slå hårt mot elberoende småföretag och industrin i norr. Företag i södra Sverige kommer däremot att kompenseras för sin elförbrukning. Regeringen strösslar 47 miljarder i elstöd över södra Sverige och kvar finns 8 miljarder som ska delas lika mellan alla landets elområden. Och glöm inte att din lokala pizzeria, bageriet och restaurangerna i ditt närområde blir helt utan och därmed riskerar konkurs. M, L, KD och SD har deklarerat att det är så de vill ha det. Regeringen prioriterar enorma stöd till elområde 3 och 4 samtidigt som de driver norrländska företagare mot konkurs. Arbetstillfällen i norr kommer gå förlorade och familjer tvingas flytta från sina hem på grund av regeringens prioriteringar.

Om inte detta vore nog så har regeringen också beslutat att elstödet ska omfattas av den starkaste sekretessen, trots skarp kritik från Lagrådet, jurister och andra experter. Det är alltså hemligt vilka som får ta del av stödet och hur mycket. Så ser M, L, KD och SDs prioriteringar ut. De är överens om att inskränka rätten att ta del av allmänna handlingar och mörklägga vilka företag och hushåll som kommer tilldelas enorma stöd. Det gick undan när regeringen tog beslut om att slå sönder bultarna i det svenska demokratiska statsskicket men när det gäller att faktiskt att få ut elstödet till befolkningen då tar det tid.

Alla EU-länder utom Sverige har fått något typ av elstöd på plats. Elkrisen kräver omedelbara åtgärder och regeringens senfärdighet med fokus på hemligstämpling istället för att snabbt få ut ett elstöd har gjort situationen ohållbar.

Läget för oss som ska betala elräkningen är akut, tyvärr har inte Tidögänget insett det.

Sverige förtjänar bättre

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan