Annons

Annons

Annons

Kulturfolk i Ångermanland

”Ville flytta till en lugnare plats” – Martha hittade drömjobb och hus i Härnösand

Martha Widén hade ingen tanke på att lämna Skåne, där hon hade sitt liv och sin karriär.

– Inte förrän barnen kom insåg vi att vi ville flytta till en lugnare plats, säger hon.

Text

Martha Widén tillsammans med familjen – maken Glenn och barnen Jack och Malve.

Bild: Katarina Östholm

Annons

Kanske är det ingen högoddsare att Martha Widén, född i Örnsköldsvik och uppvuxen i Sundsvall, till sist valde att slå sig ned i Ångermanland. Men hade det inte varit för barnen så hade hon och Glenn kanske fortfarande bott kvar i Skåne.

– Jag kände egentligen aldrig att jag ville flytta därifrån. Men när Jack föddes började en längtan komma, säger hon.

– Vi var trötta på flänglivet som vi båda hade inom våra yrken; vi ville ha lugn och ro på landet. Så vi flyttade norrut.

Redan när Martha var liten stod det klart vad hon ville bli.

– Framför allt sången var min första kärlek. När jag var två år gammal stod jag och sjöng tillsammans med sjuåringarna i kyrkans barnkör, och jag tröttnade aldrig på att sjunga för våra gäster hemma, säger hon och skrattar.

Annons

”Vi ville ha lugn och ro på landet, en bra plats för barnen att växa upp på,” säger Martha Widén.

Bild: Katarina Östholm

Annons

Efter studier på teaterlinjen på Hampnäs folkhögskola i Örnsköldsvik kom Martha in på den traditionsrika musikteaterskolan i Bjärnum i norra Skåne.

– Sedan sökte jag till Balettakademiens musikalutbildning i Göteborg, fast jag hade inget större hopp om att bli antagen. Konkurrensen är stenhård, säger hon.

Men lyckan stod henne bi. Av 400 sökande blev Martha en av åtta tjejer som kom in på den treåriga utbildningen.

– Jag kunde knappt tro att det var sant. Det gick bra!

Kärleken hade hon träffat redan i skolan, fast hon då inte hade en aning om att det var just den killen som hon så småningom skulle gifta sig med.

Härnösand är som en stor stad i miniformat

Martha Widén är en av årets nykomlingar i Mittrevyn. (Bilden är beskuren.)

Bild: Tony Uhlin

– Glenn och jag gick högstadiet tillsammans, och när vi träffades som vuxna stämde det direkt. Vi blev kvar i Skåne, jag jobbade inom sång-, musikal- och showbranschen och Glenn jobbade som kock inom restaurangbranschen.

Barnen kom relativt sent, men innebar en stor förändring.

– Jag var 35 år när vi fick Jack, och jag gick direkt in i bubblan av föräldraskap. Jag ville tillbringa resten av livet tillsammans med den här underbara varelsen, säger Martha.

Både Glenn och Martha hade jobb med varierande arbetstider och, för hennes del, ofta korta kontrakt. Martha jobbade både på hemmaplan och utomlands, som showartist, skådespelare och sångerska. Parallellt har hon också undervisat i dans.

Annons

Annons

– Det är ju så inom kreativa yrken, man får hoppa mellan jobben. Det blev mycket kvällar och helger för oss båda, och vi kände att vi var trötta på det; när Jack föddes började en längtan efter något annat att komma. Vi ville ha lugn och ro på landet, en bra plats för barnen att växa upp på.

Vi har nära till havet, nära till skogen, nära till slalombacken, nära till stan

Martha Widén (mitten) i ett praktfullt kostymnummer.

Bild: Privat

Valet föll först på ett sekelskifteshus i den lilla byn Anundgård, fem mil utanför Sundsvall – ”ett väldigt vackert ställe”. Glenn fick jobb på Lidens skola och samma veva startade Martha en egen firma efter studier till hudvårdsterapeut.

– Det kändes viktigt med ett jämnare tempo och arbetstider som fungerade med barnen. Plus att jag alltid varit väldigt intresserad av hudvård, säger hon.

Men efter några år började drömmen att skava en smula. Från Anundgård var det alltid långt att åka; tystnaden och lugnet var kanske lite väl påtagliga.

– Vi kände oss nöjda med tiden i byn, och ville gå vidare, säger Martha.

I dag bor familjen i ett hemtrevligt hus på Hagavägen i Härnösand. Varje morgon kliver Martha Widén på bussen i och åker till ett jobb som kändes skräddarsytt just för henne – danslärare på Musikalstudion Höga Kusten i Prästmon.

Vägen har lagts framför våra fötter

Annons

”Vägen har lagts framför våra fötter,” säger Martha Widén.

Bild: Katarina Östholm

Annons

– Buss tar lite längre tid men är otroligt mycket billigare än att pendla med bil, säger hon.

– Och barnen har gångavstånd till skolan; hade vi bott kvar i Anundgård hade det blivit väldigt mycket skjutsande.

Flera gånger under intervjun säger Martha Widén att saker har fallit på plats nästan av sig själva.

– Vägen har lagts framför våra fötter, säger hon.

– Jag fick fast jobb på Hola Folkhögskola och Glenn ska börja som kökschef på Hernö Gin. Vi hittade det här huset på Hemnet, lade ett bud och fick det. Vi har nära till havet, nära till skogen, nära till slalombacken, nära till stan.

Bild: Privat

– Härnösand är litet, men den har allt som är viktigt och lite till. Det är som en stor stad i miniformat. Och havet är jätteviktigt för mig, och här är Lövudden bara fem minuter bort.

Utöver heltidsjobbet på Hola hinner Martha också med en del kreativa jobb på sidan om. Senast var hon med i Mittrevyns nyårsrevy ”Bland valfläsk och bruna skrönor”.

– Jag har haft fler uppdrag här i Ångermanland, när jag bodde i Malmö var jag med i ”En vacker dag” 2004, och jag gjorde ett år på Sundsvallsrevyn 2018-2019.

2019 var hon också med och startade Höga Kusten-revyn.

Annons

– Pandemin lade ju krokben för oss, men nu har vi har en del på gång. Men det är hemligt, än så länge!

Fakta

Martha Widén

Bor: Hagavägen i Härnösand.

Jobb: Danslärare på Musikalstudion Höga Kusten.

Ålder: 44 år.

Familj: Maken Glenn, barnen Jack, 9 år, och Malve, 5 år.

Favoritplats: Min favoritplats på jorden är Rotsidan, när jag är där är det som om all stress och allt brus rinner av en, det är så fridfullt.

Läser gärna: Biografier och historiska romaner.

Kopplar av med: Yoga och meditation.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan