Annons

Annons

Annons

Protester inom vård och omsorg

Insändare
Sollefteås politiker vill detaljstyra scheman utan facklig förhandling

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Det är vår starka uppfattning att politiker ska hålla sig ifrån detaljstyrning av verksamheten", skriver företrädare för Kommunal, LO och Socialdemokraterna i Sollefteå.

Bild: Emma Wallenius

Annons

På kommunstyrelsen i Sollefteå den 10 januari behandlades ett ärende som benämndes "framtidens schema och bemanning inom vård och omsorg"

Trots att förslaget om så kallat "hälsoschema" och "bemanningshandbok" inte förhandlats med fackförbundet Kommunal valde den politiska majoriteten bestående av Centern, Västrainitiativet och Vänsterpartiet att driva igenom det.

Annons

Att förslaget var dåligt förankrat hos personal och fackliga organisationer blev väldigt tydligt när det några dagar innan mötet började cirkulera upprop och namninsamlingar mot förändringen.

Annons

De inhyrda konsulterna från företaget TimeCare fick väldigt stort utrymme att marknadsföra sin produkt, sina tankar och idéer på mötet med kommunstyrelsen.

Under två timmar fick vi förklarat för oss varför politikerna behöver detaljstyra schemaläggningen i kommunen genom en "bemanningshandbok" som på flera punkter förefaller gå stick i stäv med arbetsrättsliga lagar och kollektivavtal.

Vi anser också att kopplingen mellan de äldres behov och de föreslagna förändringarna inte beskrivs på ett tillräckligt bra sätt. Att sedan konsulterna ofta återkom till att personalen inte sätter de äldre i centrum känns på gränsen till kränkande.

Socialdemokraterna i Sollefteå ville avslå ärendet men majoriteten med Centerpartiet i spetsen ville till varje pris ha igenom det trots skrivelse från Kommunal om att först informera samtlig berörd personal.

Vi vädjar därför till kommunen som arbetsgivare att i den fortsatta schemaplaneringen lyssna på personal och fackliga organisationer och inte enbart hänvisa till att allt redan är styrt från den politiska majoriteten.

Det är vår starka uppfattning att politiker ska hålla sig ifrån detaljstyrning av verksamheten och särskilt viktigt är det att politiken lämnar över schemaläggning åt arbetsmarknadens parter vilka i det här fallet är fackförbundet Kommunal och tjänstemän inom kommunens vård och omsorg!

Elenore Gradin, ordförande Kommunal Sollefteå

Jack Åkerlund, ordförande LO-Facken Sollefteå

John Åberg, Socialdemokraterna i Sollefteå

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan