Annons

Annons

Annons

Insändare
Ny grundlag klassar granskning av Nato som ”spioneri” – alla bör agera

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Hur f-n kan det vara möjligt att rösta igenom detta i riksdagen", undrar insändarskribenten.

Bild: TT

Annons

Riksdagen röstade i november igenom en grundlagsändring som kriminaliserar ”utlandsspioneri” som ett yttrandefrihetsbrott. Ändringen innebär att det blir straffbart att offentligt granska negativa aspekter av Sveriges internationella relationer.

De nya brotten utlandsspioneri, grovt utlandsspioneri och röjande av hemlig uppgift i internationellt samarbete införs i brottsbalken såsom tryck- och yttrandefrihetsbrott – med andra ord samma typ av brott som ”hets mot folkgrupp”.

Annons

Grundlagsändringen innebär att vissa journalistiska granskningar och publiceringar nu kan bli brottsliga, exempelvis sådana som handlar om Sveriges relation till andra länder eller globalistiska organisationer som Nato och EU, och som vanligt ska liknande ”gummilagar” tolkas av några med makt – men vem kan/ska då i sin tur granska dessa? Vad blir nästa ämne som förbjuds att granska – vindkraften?

Annons

Grundlagsändringar måste beslutas av två riksdagar med ett riksdagsval emellan så att folket får möjlighet att rösta bort politiker som vill ändra grundlagen. Men som vanligt genomförde politikerna första omröstningen strax innan valet och lyfte sedan inte frågan under valrörelsen – för att ”gömma” det för media mest sannolikt. Media har mycket riktigt inte rapporterat om den omfattande inskränkningen av yttrandefriheten i någon utsträckning för än efter valet.

Utlandsspioneri kan ge fängelse i högst fyra år, grovt utlandsspioneri fängelse i lägst två och högst åtta år och röjande av hemlig uppgift i internationellt samarbete ger böter eller fängelse i högst ett år.

Hur f-n kan det vara möjligt att rösta igenom detta i riksdagen? Bara Vänsterpartiet och Miljöpartiet röstade nej till förslaget! Heder till dem.

Detta är ett enormt hot mot yttrandefrihet = demokratin. Kuvade journalister och medborgare som inte vågar yttra sig med risk för repressalier bör mana alla att agera. Mejla politiker, journalister, tala med vänner och bekanta om detta grundskott mot vår demokrati.

Annons

Förutom detta ligger ytterligare en inskränkning av grundlagen ”vilande”, som riksdagen skall rösta om under hösten. Detta gäller en inskränkning av mötesfriheten, som riksdagen röstade ja till första gången i april. Hur/vem kommer tolka den? Vem vilka kommer den användas mot – politisk opposition?

Kom en sak ihåg: Fascismen påtvingas inte av fascister. Det finns aldrig tillräckligt med dem. Fascismen påtvingas genom att befolkningen accepterar fascismen.

Demokrat

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan