Annons

Annons

Annons

Kramfors

Insändare
Bondeoffer räcker inte – bra med granskning av välfärdsnämnden i Kramfors

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Kommunfullmäktigeledamoten Peyman Vahedi (S) i Kramfors välkomnar revisorernas granskning av välfärdsnämnden och om brukarnas behov tillgodoses.

Bild: Anders Liden

Annons

När den nya mandatperioden startar har jag med tillförsikt tagit del av att revisorerna i Kramfors kommun beslutat om granskning av välfärdsnämnden och om brukarnas behov tillgodoses enligt Lag (1993:287) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

Jag är särskilt glad över att så många redan velat medverka i att lämna underlag till denna granskning. Det finns alltid en risk att många av de hemska, fullkomligt oacceptabla vittnesmål, som lämnats kan försvinna bakom verksamhetsledningens ”nyansering” och försök till att släta över mycket allvarliga missförhållanden. Detta ska vi särskilt bevaka.

Annons

Denna insats kan ses som ett första steg inom ett område som behöver granskas på flera olika sätt och över längre tid.

Filosofen Hayek ska ha sagt ”Nothing is more securley lodged than the ignorance of the experts.” Det kommer att krävas omfattande insatser för att bända upp de lås där enskilda medborgares rättigheter hålls stängda.

Annons

En granskning är ett första steg som följs upp beroende på resultatet, och hur mycket som faktiskt tillåts framkomma. Oavsett utgång väntar mycket tuffa frågor för verksamheten att möta, och där politiken kommer att vara drivande med hjälp av de signaler väljarna givit.

Denna gång räcker inte ett bondeoffer i form av en chef som får lämna sitt uppdrag flera år för sent och efter skador för mångmiljonbelopp. Kulturen som tillåter det hända, och få fortgå, ska brytas.

Jag vill också passa på att rikta mig till er vars behov och rättigheter inte tillgodoses. Jag har stor förståelse för att den massiva positiva informationsförmedlingen i kommunens officiella informationskanaler kan anses nästintill kränkande för er. Det är dock en värld av marknadsmekanismer och säljytor som även kommuner lever i. Genom att behöva anpassa sig till de attribut som ”attraktiv arbetsgivare” och ”varumärke” ger, anpassas även offentlig verksamhet till sådant som inte associeras med solidarisk politik i all dess form.

Genom att försäkra er om att er röst finns inom politiken vill jag ändå be er ha förståelse för att kommunen försöker orientera sig i en värld där företagen behöver kompetens och statsbidrag utgår från hur många som bor i kommunen.

Annons

Om vi – politiker och medborgare – kämpar tillsammans så kommer vi att kunna skapa bättre förutsättningar för tjänstepersonsorganisationen att inte förloras på den yta som kan glänsa, medan grunden tillåts förfalla.

Peyman Vahedi (S), ledamot kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i Kramfors

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan