Annons

Annons

Annons

Energikrisen i Ångermanland

Insändare
Låga löner, höga skatter och elräkningar – hur ska man kunna leva i Kramfors?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Insändarskribenten menar att Kramforsborna, som har bland de lägsta inkomsterna i landet, är hårt drabbade av de höga elkostnaderna, men också av ökande ränte-, bränsle- och matpriser.

Bild: Henrik Flygare, Anders Liden

Annons

I Kramfors är inkomsten bland de lägsta i landet, detsamma gäller värdet på våra bostäder medan skatten är bland de högsta enligt SCB.

Jag har precis fått Eons bedömning av min förbrukning inför 2023. Elen i mitt 60 kvadratmeter stora hus ska kosta hisnande 50 000 kronor för de 12000 kW som jag förväntas förbruka. Detta kan inte bara vara min verklighet då nästan 70 procent av oss i Kramfors bor i villa enligt SCB. Eftersom mitt hus är en liten stuga så undrar jag stilla hur andra med större hus kommer att kunna hantera dessa elkostnader?

Utöver el så äts vår redan låga inkomst upp av höga ränte-, bränsle- och matpriser. Vi har bland de äldsta invånarna i landet, en hög andel pensionärer, som helt saknar möjlighet att påverka sin inkomst.

Annons

Jag antar att man som förtroendevald redan vet att vi har en åldrande befolkning, lägst inkomster, bland de högsta skatterna och att 7 av 10 kommer att drabbas av el-priserna särskilt hårt eftersom man bor i villa. Det talades om framdrift i valrörelsen så jag förutsätter att en strategi redan finns på plats, så vilken beredskap har Kramfors arbetat fram inför risken att vi inte har täckning på kontot när detta ska betalas? Hur kommer man lantbruk och småföretagare till undsättning?

Annons

Under nyårshelgen var både Busch och Kristersson på TV4. Inte en fråga eller svar om energistöd för oss i norr utan som vanligt är gängkriminalitet högst på agendan, knappast nått som ger utväxling för Norrlandsväljare. Vi är således svikna av vår regering och den media som har som uppgift att granska dem. Det dessutom tyst från lokala politiker med politisk hemvist hos regeringspartierna. Är det någon av er som försökt att påverka er ledning och förklarat oskäligheten i att den del av landet, där inkomsterna är som lägst och skatten som högst, står utanför ett bidragsystem? Förklarat att även om årstiderna i en kalender beskrivs som tre månader långa är vintern i Norrland sex, medan det var sommar nästan fram till jul i Göteborg? Att Busch förslag om att banklån ska finansiera utgifterna är helt orimligt eftersom våra hus inte betingar något värde och våra inkomster är för låga för krediter?

Allvarliga tider kräver seriösa politiker. När partiledningen saknar kunskap om hur just den aktuella kommunen kan komma att drabbas av de förslag som man lägger på riksnivå, så är det lokala förtroendevalda som måste våga göra sin röst hörd inom sitt parti. Vi som röstat på er förväntar oss att ni tar det ansvar lokalt som ni bad om och som vi gav er, men ni har också ansvaret att vara lojala med era invånare och mot era partiledningar på riksnivå när så krävs. Det är ju uppenbart att era ledning inte förstår att deras beslut eller brist på beslut kan komma att drabba vissa kommuner särskilt hårt eftersom flera av de brutna vallöftena är av särskild stor vikt och drabbar samma enskilda individer som inte kommer att ha ekonomisk förmåga ”att göra rätt för sig”.

Det saknas väl bara också att regeringen gräddar moset med att obetalda el-räkningar är ”bristande vandel”…

Hemvändare

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan