Annons

Annons

Annons

Insändare
13 centerpartister i Ådalen: Därför är vi emot det nya C-styret i regionen

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Vi behöver en region där man tar ”Ett Västernorrland” på allvar, där man ser potentialen och utvecklingskraften i alla sju kommuner, där man ser vilken styrka och framtidstro det finns i våra två landskap", skriver C-politikerna.

Bild: Hanna Persson

Annons

Centerpartiet i Sollefteå och Kramfors är kraftfullt emot ett samarbete mellan Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet i region Västernorrland.

19/11 genomfördes en distriktsstämma för C i Västernorrland där vi skulle ta ställning till huruvida vi ska gå centraliseringsvägen med Socialdemokraterna och Moderaterna eller om vi väljer att stå upp för vår ideologi som en stark och självständig decentralistisk kraft i opposition. För oss är det självklart, vi ska stå upp för vår ideologi, stoppa centraliseringspolitiken och inte gå samman med S och M.

Kramfors ombud, Sollefteås ombud och delar av Härnösands röstade emot att gå med S och M, vår linje samlade 25 röster, 65 ombud från andra delar av länet röstade för att gå med S och M och 3 ombud på stämman avstod från att rösta. Vi förlorade därmed omröstningen.

Annons

Annons

Vi yrkade på att Centerpartiets distriktsstämma i Västernorrland skulle besluta att inte gå med Socialdemokraterna och Moderaterna utan att vi istället förvaltar våra 6 mandat väl, ställer oss i opposition med ett tydligt decentralistiskt mandat att driva politiken som vi alla gemensamt slagit fast i Länsprogrammet. Vi reserverade oss emot beslutet att sätta oss i majoritet med Socialdemokraterna och Moderaterna då dessa två partier aktivt och allvarligt har nedmonterat fundamental sjukvård i Västernorrland, förtroendet för dessa två partier är kört i botten och kommer därför inte kunna lyfta Region Västernorrland och skapa någon nystart och framtidstro i länet som vi så väl behöver.

Socialdemokraterna och Moderaterna står för en centraliseringspolitik som är vitt skild från Centerpartiets decentralistiska ideologi. Att i detta läge gå med S och M kommer allvarligt skada Centerpartiet i Region Västernorrlands förtroende under lång tid framöver. Vi behöver en region där man tar ”Ett Västernorrland” på allvar, där man ser potentialen och utvecklingskraften i alla sju kommuner, där man ser vilken styrka och framtidstro det finns i våra två landskap. Ett Västernorrland som inte ställer orter mot orter, sjukhus mot sjukhus eller kust mot inland. Vi behöver ett Västernorrland där hela länet får blomma, där hela länet får möjlighet att leva och växa.

Socialdemokraterna har dessutom varit väldigt tydliga i Sollefteåfrågan. Enligt S skulle en utveckling vid Sollefteå sjukhus vara ett hot mot utvecklingen i Sundsvall och Örnsköldsvik. Att ställa sjukhus och länsdelar emot varandra på det här sättet är ett riktigt lågvattenmärke från Socialdemokraternas sida.

Annons

Annons

Att Moderaterna vill avveckla Sollefteå sjukhus är ingen nyhet för någon och det blev sannerligen ingen valvinnare.

Stoppa centraliseringen av vården i Västernorrland och satsa på en decentraliserad, jordnära politik, som gör skillnad i människors vardag på riktigt. Akuta kirurgin måste få öppna vid Sollefteå sjukhus igen, så fort som möjligt och därefter möjligheten till BB/förlossning.

Västernorrland spirar av utvecklingskraft i hela länet, ta vara på den.

Birgitta Widerberg (C), Kramfors

Stina Eriksson (C), Sollefteå, ledamot regionfullmäktige

Jessica Ulander (C), Kramfors, ledamot regionfullmäktige

Eva Fälldin (C), Härnösand

Johan Andersson (C), Sollefteå

Bertil Böhlin (C), Kramfors

Maria Wennberg (C), Sollefteå

Anders Åkerman (C), Kramfors

Emelie Wrede (C), Sollefteå

Ann-Christine Näsholm (C), Kramfors

Monica Tirri (C), Sollefteå

Niklas Fälldin (C), Härnösand

Marie-Anne Åkerman (C), Kramfors

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan