Annons

Annons

Annons

Härnösand

Bibi var engagerad i kvinnosaksfrågor

Anna Birgit (Bibi) Rosengren, Sollentuna, har avlidit i en ålder av 98 år. Född i Dala by Ångermanland. För oss som hade förmånen att vara vän med Bibi känns en alldeles påtaglig sorg och saknad.

Annons

Bibi har betytt så mycket för så många och har varit pionjär och gått i spetsen och brutit ny mark på många olika områden. Bibi Rosengren var med och bildade Nyköpings hembygdsförening 1977.

Anledningen var att rivningsvågen hade gått hårt över staden och ofta emot folkviljan. Allmänhetens insikt att byggnader är kulturhistoriska dokument viftades bort av myndigheterna. Bibi Rosengren stred tillsammans med Nyköpings hembygdsförenings styrelse och ungdomsgruppen Kulturfront för att bevara byggnader som var rivningshotade och lyckades rädda flera byggnader. Bibi var ordförande i Nyköpings hembygdsförening i 20 år och utvecklade föreningen, hon såg till att föreningen blev remissinstans till kommunen.

Annons

Bibi var också initiativtagare till framtagande av Nyköpings Borgarfruklänning Dräkten syddes upp inför Nyköpings stads 800-årsfirande 1987, sedan efterforskningar gjorts på Skansens klädkammare och Hemslöjdens arkiv. 1995 tilldelades hon Södermanlands hembygdsförbundets plakett för sitt stora engagemang i Nyköpings hembygdsförening. Bibi var styrelseledamot i Södermanlands hembygdsförbund åren 1992–1999. Bibi var också engagerad i kvinnosaksfrågor genom bl.a. Fredrika Bremer Förbundet och argumenterade med bestämdhet för jämställdhetsfrågor. Som vigselförrättare tog Bibi tidigt ställning och vigde homosexuella par. Det sociala engagemanget var stort och familjen tog emot många fosterbarn genom åren. Bibi var också engagerad i Nationaldags kommittén, Rödas Korset och Rädda Barnens arbete i Nyköping, Bibi var förtroendevald politiker för Centerpartiet i Nyköping i 20 år. 1970 valdes hon till vice ordförande i Nyköpings kommunfullmäktige, kommunfullmäktiges valberedning och ledamot i kommunstyrelsen, vice ordf. i Försäkringsnämnden och ordförande i handikapprådet, Bibi var också nämndeman i Nyköpings Tingsrätt, hon var ledamot i Södermanlands Läns vårdförbund, förbundsdirektionen, huvudman i Östgötabankens styrelse Nyköping, ledamot i Östgötabankens styrelse i Nyköping. Ledamot i Byggnads AB i Nyköping, AB Smålägenheter, Ahlbergers testamentsfond, Stiftelsen Jogersöhem. Fastighet AB Stg 29, Fastighets AB Åkroken nr 3.

Annons

Hon var ombud i Svenska Kommunförbundets länsavdelning, Bibi arbeta med integrationsprojekt med somaliska kvinnor. Bibi var också god man för flera personer genom och åren. Bibi lyfte ofta vikten av solidaritet med tredje världen, inte minst med kvinnor och barn i utvecklingsländerna. Hon var också engagerad för fred och nedrustning, mot kärnvapen, för mänskliga fri- och rättigheter samt i kampen mot rasism. Bibi var ersättare i Riksdagen för Centerpartiet på 80-talet. Bibbi arbetade som församlingsvärdinna i Nicolai församling och sjöng i kör. Hon arbetade också på förskolan Kojan i Lästringe efter sin pensionering. Jag hade glädjen att samarbeta med henne under hennes ordförandeskap i Nyköpings hembygdsförening och har många glada minnen från dessa år.

Annons

Bibi var en sann föreningsmänniska och månade om kulturarvet och spred kunskap om staden Nyköping och dess historiska och kulturella värden, hon verkade för att hembygdskänslan och kulturarvet fördes vidare till kommande generationer. Bibi och Lars var bosatta i Nyköping i 50 år och flyttade till Sollentuna 2004 för att vara tillsammans med sina vuxna barn och barnbarn. De bodde sista åren vid Fridshyddan med utsikt över Norrviken. Maken Lars gick bort 2008. Bibi somnade in på alla helgons dag 5 november 2022. Våra tankar går till Bibis barn med familjer. Vila i frid Bibi. Du kommer alltid att finnas kvar i våra minnen.

Eva Andersson, Ordförande i Nyköpings hembygdsförening

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan