Annons

Annons

Annons

Kulturfolk i Ångermanland

Linda flyttade hem till hus och drömjobb i Härnösand: ”Som en storvinst på Lotto”

Hon växte upp i en ”bullerbyidyll” i Kramfors och gjorde karriär i Göteborg – tills hon hittade drömjobbet hemma i Ångermanland.

– Vi blev enormt förälskade i Härnösand, vi vill vara superambassadörer för vår hemort, säger Linda Frisk.

Text: 

”Vi trivs väldigt bra i det här huset,” säger Linda Frisk, här med grannkatten som kommer på besök då och då.

Bild: Katarina Östholm

Annons

– En riktig sagobarndom!

Linda Frisk får något drömmande i blicken när hon beskriver sin uppväxt i det gamla sågverkssamhället i Kramfors. Många unga familjer hade letat sig till Nyadal i mitten av 1970-talet, byagemenskapen var stark och kompisarna många.

– De vuxna hjälptes åt med mycket och arrangerade saker tillsammans. Det var en väldigt trygg och rolig miljö att växa upp i, en bullerbyidyll där vi barn sprang mellan husen och lekte; det har gett mig en trygghet och ett landsbygdsperspektiv som jag annars kanske inte skulle ha haft.

Linda Frisk flyttade från Göteborg hem till Härnösand – ett beslut hon inte ångrar.

Bild: Katarina Östholm

Annons

Den stora träkåken på Åkervägen, där vi sitter och pratar, är även den en liten idyll i sig; innergården med stuga, ombyggt stall och några gamla äppelträd påminner om den tid då Härnösand fortfarande var en lantlig småstad där betesdjuren strövade bara några stenkast från domkyrkan.

Annons

Här bor Linda Frisk i dag, tillsammans med sin Malte och barnen Elly 15 år, Siri 12 år och Hilding 9 år.

– Vi trivs otroligt bra. Att jag har precis det jobb jag önskade mig är förstås en otrolig bonus, säger hon.

Linda Frisk har ett stort estetiskt intresse som också innefattar mode – här är några bilder från hennes populära Instagramkonto, @garderobenmin. Foto: Privat

Men vägen blev lång – från Fantomen och Indiana Jones till vardagen som konstintendent på Härnösands konsthall.

– När jag var 10-11 år ville jag bli arkeolog och hade ett stort historiskt intresse. Jag älskade Fantomens historiekrönikor, plöjde Fem-böckerna och Kitty-böckerna; litteraturen har följt mig sedan dess.

21 år gammal sökte hon till museologiprogrammet i Umeå, men när det var dags att välja inriktning tvekade hon.

– Jag visste inte riktigt vad jag ville. Till sist valde jag samma som min kompis – konstvetenskap, berättar hon.

Konst och kultur fyller huset på Åkervägen. ”Jag fick det jobb jag drömde om,” säger Linda Frisk, konstintendent på Härnösands konsthall.

Bild: Katarina Östholm

Den första föreläsningen blev en uppenbarelse.

– Det var som att öppna en skattkista. Här fanns allt jag älskade – estetik, idéhistoria, historia, allt berättat i bild. Det kändes som att hitta hem.

Hemmet i Härnösand bär syn för sägen. Vartenda rum på båda våningarna i det stora huset är fyllt av konst – målningar, teckningar, skulpturer, fotografier. I bokhyllorna och på borden finns böcker om konstnärer, kultur, historia, konstfotografi.

Annons

Annons

Jag har svårt att separera det ena från det andra – konst, estetik, mode, design, allt går in i varandra

Linda Frisk i biblioteket.

Bild: Katarina Östholm

Över huvud taget präglas hemmet av en personlig och orädd estetik – från möbler och inredning till de stilsäkra kläder som hänger i garderoben. Hennes instagramkonto @garderobenmin har flera tusen följare och uppdateras ofta.

– Jag tycker att det är väldigt roligt, jag har ett stort estetiskt intresse och delar gärna med mig till andra, säger Linda.

Från Linda Frisks Indragramkonto @garderobenmin

– Det tar sig uttryck både mitt yrkesliv, via konsten, men också mitt privatliv via stil, mode, intresse för arkitektur och inredning. Jag har svårt att separera det ena från det andra – konst, estetik, mode, design, allt går in i varandra.

Utbildning och arbetsliv flätas också samman. Efter en fil kand i konstvetenskap och kompletterande studier i Linköping avverkade hon nästan tio år i Göteborg, med jobb bland annat på konstbiennalen och som guide på Göteborgs konstmuseum.

Konst fyller huset på Åkervägen.

Bild: Katarina Östholm

En dag ställer sig en äldre man och lyssnar uppmärksamt på hennes guidning. Sedan kommer han fram till henne: ”Nu går du upp på kontoret på Hasselblads, säg att jag skickade dig och du ska prata med Gunilla”.

Annons

Mannen var Hasse Persson, fotograf och mångårig kurator på Hasselblad Center, tillika smått legendarisk kulturprofil.

Annons

– Först fick jag höra att det inte fanns jobb. Men efter två veckor fick jag börja hjälpa till i verkstaden med att glasa, rama och hänga fotografisk konst.

Det var jobb och utbildningar skräddarsydda för mig

”Jag var så uttröttad och kände att det verkligen behövdes en paus,” säger Linda Frisk om flytten från Göteborg hem till Härnösand.

Bild: Katarina Östholm

Och så fortsatte det. Hon fick jobba som tekniker, producent, projektkoordinator; hon skickades på tre månader långa stipendieresor till Zürich och Brighton och blev sedan utställningskoordinator och curator.

– Jag har Hasselblads att tacka för nästan allt jag lärde mig där i början. Det var jobb och utbildningar skräddarsydda för mig, jag fick hela verktygslådan med förutsättningar och fick möta några av de största konstnärerna på kuppen, säger Linda.

Inredning och design är två av Lindas stora intressen.

Bild: Katarina Östholm

Men tjänsten på Hasselblads var tuff. Gravid med Siri och med treåriga Elly att ta hand om kände Linda att det förväntades att hon också skulle vara Hasselblads ansikte utåt, med resor till Paris och Barcelona, med en oavbruten ström av kontakter och projekt som skulle genomföras.

– Vi hade inte någon backup eftersom ingen av våra familjer bodde i Göteborg. Malte reste mycket i jobbet och vi jobbade heltid båda två. Jag var så uttröttad och kände att det verkligen behövdes en paus; vi bestämde oss för att testa Härnösand och flyttade upp 2010, berättar Linda.

Annons

Huset på Åkervägen är en rymlig gammal träkåk med drygt hundra år på nacken.

Bild: Katarina Östholm

Annons

Målet var glasklart.

– När vi flyttade hem pekade jag på konsthallen och sade ”den ska jag ha”. Och så blev det!

Efter nästan sju år inom kultursektorn – på Härnösands kommun, regionen och länsmuseet – blev drömjobbet hennes. 2018 klev den nya konstintendenten in genom dörrarna till Härnösands konsthall.

Slumpen har haft en jättestor inverkan i mitt liv

”Vi blev enormt förälskade i Härnösand,” säger Linda Frisk.

Bild: Katarina Östholm

– Målinriktad? Nej! Slumpen har haft en jättestor inverkan i mitt liv, men jag är också mottaglig för förändring när den dyker upp, säger hon.

– Jag trivdes väldigt bra på på museet. Men när tjänsten som konstintendent blev ledig och det var min dröm – klart jag sökte.

Och den lilla staden vid havet visade sig vara bästa tänkbara plats för familjen.

Bild: Katarina Östholm

– Vi blev enormt förälskade i Härnösand, det kändes som en storvinst på Lotto, säger Linda Frisk.

– Här finns allt inom räckhåll – man kan träffa landshövdingen och biskopen ute på gatan, det finns musik, teater och konst. Det är nära till havet, skogen och bergen. Det är överblickbart och känns både öppet och tryggt, man får vänner av alla de slag. För oss var Härnösand en genompositiv upplevelse.

Annons

Från Linda Frisks Instagramkonto @garderobenmin. Foto: Privat

Den anrika kulturstaden förnekar sig inte heller:

– Jag är väldigt glad att vi har så modiga politiker som värnar om, och har ett stort förtroende för, kultur och konst. De inser hur viktig kulturens roll faktiskt är i ett samhälle – och då är det roligt att vara kulturperson i Härnösand!

Fakta

Fem snabba

Senaste kulturupplevelsen: Nya Munch-museet i Oslo, äntligen har jag sett Skriet i verkligheten

Senast lästa bok: Den lodande människan av Patrik Svensson (Otrolig!).

Lyssnar på: Sara Parkmans Eros Agape Philia, om och om igen.

Tittar på: Skruvade serien The White Lotus, säsong 2.

Upplevelse att fram emot: Föreställningen Kaffet med Olov Wretling på Härnösands teater.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan