Annons

Annons

Annons

Insändare
Vi behöver kraftsamla för att vända den dåliga folkhälsan

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Folkhälsan i vår region är bland den sämsta i landet. I dagsläget finns, vad vi kan se, inget som talar för att trenden kommer brytas. Vi har stora utmaningar inom sjukvården och vi kan ofta läsa skrämmande nyhetsartiklar i media där vi nästan alltid är i topp på att vara sämst oavsett om det handlar om vikten på fyraåringar eller långa köer till BUP. Dessutom har vi en multisjuk åldrande befolkning.

Även idrottsrörelsen i länet toppar listan över de som ”tappat flest antal träningstillfällen i landet under pandemin”.

Men vi kan ändra utvecklingen, om vi gör det tillsammans - idrottsrörelsen, regionen och kommunerna.

Varje dag gör Västernorrlands nästan 600 föreningar stordåd i det lilla. De är kraften i idrottsrörelsen som gör det möjligt för såväl ung som gammal att få skratta, svettas och svetsas samman. Att det finns förutsättningar för idrott är avgörande för att idrottsrörelsen ska kunna bidra till att möta de samhällsutmaningar som vi gemensamt står inför, som växande hälsoklyftor och en ökad segregation. Idrott är en effektiv medicin mot ohälsa och skapar nya möten mellan människor.

Annons

Annons

Vi vet att våra idrottsföreningar tappat många barn och unga men även ledare och läget är allvarligt. Om barnen slutar att röra på sig eller aldrig börjar så kommer ohälsan i den målgruppen sannolikt att öka. Rapporter och studier visar också på att det är viktigt för barn att vara i ett sammanhang, ha trygga vuxna omkring sig och ha roligt tillsammans. Det handlar även om att skapa beteenden, rutiner och medvetenhet hos barn, föräldrar och skola och alla som finns runt barn och unga.

I dag når bara 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna i Sverige den rekommenderade nivån av 60 minuters fysisk aktivitet om dagen. Idrottsrörelsen vill, bland annat med skolans hjälp, förändra det.

Vid Idrottens dag i Sollefteå 2021 fick eleverna bland annat testa boule. Foto: Elisabeth Byström

Fredagen den 30 september är det fler än 100 000 barn från 500 skolor i 140 kommuner som deltar i Idrottens dag. Lek, rörelse, idrott och de positiva effekter det för med sig på både hälsa och skolresultat är i fokus. För Västernorrlands del är det alla kommuner, 34 skolor och 5500 elever som deltar tillsammans med ett 40-tal idrottsföreningar.

Med Idrottens dag lyfter vi behovet av daglig fysisk aktivitet och att tillsammans stå upp för barns rätt till idrott och hälsa. Tack vare samarbete mellan skolor och idrottsföreningar över hela landet kan vi nå de barn som är minst aktiva med målet att fler ska vilja idrotta hela livet.

Annons

Annons

Vi vet att idrottsrörelsen kan vara en del av lösningen för att komma till rätta med folkhälsan. Men då behöver vi ha en samsyn och goda förutsättningar, i allt från ytterligare samverkan med skolor till tillgång till anläggningar, idrottsytor och vettiga träningstider. Och de ekonomiska trösklarna behöver vara så låga så fler har råd att idrotta, oavsett bakgrund och inkomst.

Vi har inte tid att vänta längre. Nu behöver vi kraftsamla för att tillsammans vända den negativa trenden för folkhälsan i länet.

Hans Rosengren, ordförande RF-SISU Västernorrland

Elisabeth Byström, distriktsidrottschef, RF-SISU Västernorrland

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan