Annons

Annons

Annons

Härnösand

Insändare
För lite visioner om ett hållbart Härnösand – och vad är vi villiga att avstå?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Härnösands 50 kronors busskort och ett antal lokala företagssatsningar som anses "gröna" säger något om Härnösands vision som " hållbar" kommun med ambition att ligga i framkant. Det skriver Tidningen Ångermanlands Jonas Bergström i en tidigare socialdemokratisk ledartext. Det låter ju bra, men en kommun, stad eller samhälle är väl i allra högsta grad dess medborgare, invånare. När man rör sig runt i Härnösand ställer jag mig högst tvivlande till om tillräckligt många av oss vill leva "hållbart". A-traktorer, mopedbilar och olika elfordon tycks bli allt fler. Familjernas bilar allt större.

Annons

Insändarskribenten ifrågasätter hur hållbart "prylrallyt" i samhället är när allt fler skaffar onödiga eldrivna hushållsapparater.

Bild: Agnes Kågström

Annons

Promenerar man runt i stans villakvarter kan konstateras att elförbrukande prylar inte saknas. Larm, elektroniska dörrlås, eldrivna garageportar och markiser. Lägg till alla laddbara trädgårdsredskap, cyklar, bilar och inte minst utebad. Våra politiker har bestämt att vi tillsammans ska ersätta alla fossila transporter med el, samtidigt fyller vi våra hem med allt fler eldrivna "onödiga" produkter, är det "hållbart"? Nu uppmanas vi dessutom att minska hushållens elförbrukning, hur går allt detta ihop? Många har åter börjat resa/flyga. Flera har också ett extra boende, sommarhus, fjällstuga, husbil eller vagn. Hållbart?

De enda som verkar leva "hållbart" är gruppen med svag ekonomi, de har helt enkelt inte råd att delta i "prylrallyt". Den här gruppen är ändå inte särskilt uppskattad, de står inte för tillväxt. Slutsatsen är ganska nedslående: Om du lever "hållbart" har du förmodligen svag ekonomi eller är relativt fattig!

Slutligen kan jag konstatera att Härnösands kommuns "hållbarhetsarbete" inte verkar involvera oss medborgare. HEMAB:s folder "Litet häfte om matavfall & återvinning" som delades ut för några år sedan, i sig en viktig åtgärd men bara en liten del av ett "hållbart" leverne, är det enda jag sett till.

Annons

Någon programförklaring eller framtida vision för Härnösand som ett hållbart samhälle har jag aldrig sett till, endast de vanliga åtgärderna som fler cykelvägar och färre parkeringsplatser som inte verkar ändra människors attityd eller livsstil nämnvärt utan bara skrapar på ytan.

Härnösands kommun har sedan en tid en "Hållbarhetsstrateg" anställd, hur många Härnösandsbor vet vem hen är eller gör?

Som sagt, vad vill vi frivilligt avstå? Ransonering/tilldelning av drivmedel, kilowattimmar och flygtimmar, knappast politiskt eller praktiskt genomförbart, men vad är alternativet...

Bert

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan