Annons

Annons

Annons

Härnösand

Insändare
Omdömeslös helikopterförare på Härnön – utsatte djur och människor för stress

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det som var tänkt som en skön promenad på Högslätten eftermiddagen den 19 september blev en riktigt obehaglig upplevelse som är svår att smälta utan att på något sätt agera.

En helikopterförare som flög över Härnösand förra veckan skrämde insändarskribenten. Helikoptern på bilden har inget samband med artikeln.

Bild: TT

Annons

Några hundra meter in på elljusspåret hör vi ett fruktansvärt dån som närmar sig bakom träden och med ökande kraft kommer mot oss. Vår omedelbara tanke var att nu kraschar planet. Och VAR kraschar det? Adrenalin och maktlöshet på samma gång…

Annons

Det blev ingen krasch. Men en svart helikopter dök upp bakom oss på extremt låg höjd och väldigt nära oss. Sedan fortsatte helikoptern i en cirkel och kom tillbaka gång, på gång, på gång och korsade elljusspåret nära oss, strax ovanför trädtopparna, ibland bakom oss och ibland framför oss, ibland rakt ovanför oss. Vid två tillfällen gjorde den en manöver över Myrans flygfält nära marken och steg sedan uppåt igen – inte som en helikopter utan som ett flygplan. Vi trodde naturligtvis att det var något fel på planet och dess styrningsmekanism. Mycket hinner passera i tankarna, samtidigt som man försöker räkna ut var helikoptern dyker upp nästa gång och hur vi ska kunna undvika att själva bli krossade av den rytande maskinen. Tänker piloten köra slut på bensin inför en nödlandning? Svårt att förstå vad som händer; antingen är det fel på helikoptern eller så är det något fel på piloten. I vilket fall som helst så upplevde vi situationen som farlig.

När vi äntligen når slutet av elljusspåret – denna gång blev det bara ett varv eftersom vi ville därifrån så fort som möjligt – lyfter helikoptern och flyger iväg bort mot Norra Sundet och försvinner bland molnen vid Älandsfjärden. Då har den cirklat i närmare 20 minuter precis ovanför trädtopparna på Högslätten med omnejd.

Annons

Vi åker hem och kollar tidning och nyheter för att höra om en helikopterkrasch men ingenting verkar ha hänt. Så det var nog inget fel på helikoptern. Vem kör en helikopter så omdömeslöst? Har piloten aldrig tänkt på vilken stress han/hon utsätter skogens alla djur och människor för?

Leker piloten äventyrsfilm eller handlar det om en avart av naturupplevelse där man själv njuter men omgivningen bombarderas av skyhöga dB och jagas upp?

Arga naturälskare

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan