Annons

Annons

Annons

Härnösand

Ingemar var lyhörd och ömsint

Stiftsprosten Ingemar Melin, Skara, har avlidit efter en längre tids sjukdom i en ålder av 81 år. Han sörjes närmast av hustrun Agneta och döttrarna Ulrika, Sara och Annika med familjer.

Annons

Ingemar Melin växte upp i ett prästhem i Tibro och tillhörde en stor prästsläkt. Han prästvigdes 1967 i Skara och hade sin första prästtjänst i Lidköping. 1975 fick han tjänsten som stiftsadjunkt och föreståndare för Stiftsgården Söråker i Härnösands stift. 1983 flyttade han till Härnösand och stiftskansliet med ansvar för utbildnings- och informationsfrågor. Under 80-talet deltog han i utarbetandet av ett viktigt måldokument för en ny organisation i stiftet. Han blev stiftsprost den 1 juli 1989, då Bengt Hallgren var biskop och undertecknad domprost. När jag blev biskop 1991 blev Ingemar min närmaste medarbetare på stiftskansliet och fick ansvar för övergripande frågor.

Annons

Annons

Han ingick i biskopens ledningsgrupp och var bl.a. sekreterare i prostmötet. I det fortsatta förändringsarbetet i stiftet hade Ingemar en viktig roll. Avvecklingen av stiftets tre stiftsgårdar var en ömtålig men viktig uppgift i Stiftsstyrelsens tjänst liksom pastoratsregleringar i det stora stiftet. Otaliga är de viktiga och konstruktiva samtal jag fick ha med Ingemar. Genom sin personlighet, lyhörd, ömsint och inkännande, betydde han mycket som medarbetare. Hustrun Agneta, diakon, var då utbildningschef och föreståndarinna vid Vårsta Diakonigård.

Hela familjen var engagerad i Domkyrkoförsamlingens arbete och gudstjänstliv, både som förtroendevalda och som ideella medarbetare. Ingemar gick i pension 2005 och flyttade till Skara. Också som pensionärer har vi fått odla en nära och viktig familjegemenskap.

Karl Johan Tyrberg, biskop emeritus i Härnösands stift

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan