Annons

Annons

Annons

Sollefteå

Insändare
Massor av mat slängs – matbutiker i Sollefteå borde ansluta sig till svinn-app

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Över 100 ton mat slängs i matvaruhandeln varje år enligt skribenten som uppmanar matbutiker att ansluta sig till en svinn-app för att minska mängden.

Bild: TT

Annons

Sollefteå kommun har aldrig varit först på plats och inte direkt nytänkande.

Att butikskedjor inte ansluter sig till viktiga och nytänkande tjänster ser jag som problematiskt.

Även om vi i Sollefteå ändå har klarat oss igenom pandemin, de skenande elpriserna och allt vad det innebar så blir de kommande åren inte lättare.

Företagare har gått i konkurs, många har varslats och vi blir fler biståndstagare.

Annons

Annons

Det är väl känt att pensionärer inte heller har det bra ställt och därför kan jag tycka att Sollefteå kommun behöver bli lite moderna och att butiksägare kan ta sitt ansvar gentemot invånarna.

Varje år slängs över 100 ton mat i Sverige – i matvaruhandeln. Främst på grund av kort/utgånget datum, det kan vara gårdagens bakeoff bröd och så vidare. Förutom att det påverkar välfärden negativt så påverkar det miljön.

Många städer har tagit fasta på det här problemet igenom att använda sig av "kort datum"-märkningen men för att hinna med så måste man som konsument besöka butiken varje dag = ej hållbart. Ännu fler butiker har tagit det steget längre med bland annat en app som heter Too good to go, vilket möjliggör att man kan njuta av mat som annars hade slängts, mot en symbolisk summa. Detta är också fantastiskt inkluderande och ett viktigt steg för att möjliggöra en bra levnadsstandard oavsett ekonomi.

Fler butiker bör ansluta sig till sådana appar.

Z.S

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan