Annons

Annons

Annons

Kramfors

Insändare
Sågverken fick Ådalen att blomstra – turism är inte dagens lösning

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Man kan nog säga att de ledande kommunpolitikerna i Kramfors hyser överdrivna förhoppningar om turismens möjliga betydelse" skriver insändarskribenterna.

Bild: Shanelle Nordgren

Annons

I ett häfte över Kramfors kulturmiljöer ändrades kommunens slogan av misstag från ”Attraktiva Höga kusten, Kramfors kommun” till ”Attraktiva Kramfors, Höga kustens kommun”.

Ett feltryck. Men snart kanske en verklighet? Moderaterna vill nämligen byta namn från Kramfors till Höga kustens kommun som varande ett mera turistlockande begrepp. Men är detta verkligen vad Kramfors behöver för framtiden? Behövs verkligen en ännu större turism?

Annons

Annons

År 1744 – året då den första sågen anlades i Kramfors – inleddes den utbyggnad av massafabriker och sågverk som la grunden till det som Ådalen ses som idag. Ett sekel senare kom en ny tid som innebar industriell kris, nedläggning och utflyttning. En tid som också ledde till en ny typ av inkomstkälla – turismen.

Hittills i år (2022) har Kramfors kommun besökts av cirka 400.000 turister, vilket sedan år 2017 innebär en ökning med cirka 60 procent. Kommunen drömmer nu stort kring dessa siffror. Man hoppas och tror på turismen! Man hoppas och tror att den ska innebära en ersättning för ortens gamla sågverk. Att intäkter och befolkningsmängd ska öka. Men man har missat någonting – nämligen vad en turismsatsning ekonomiskt egentligen kan generera.

Idag innebär intäkterna att 220 personer på heltid kan försörjas inom turistnäringen. Intäkterna har hittills i år varit drygt 85 miljoner kronor.

Kan låta mycket, men är samtidigt vad Bollstasågen omsätter på fyra dagar. I själva verket innebär det en inkomst från turismen räknat per kommuninvånare på 4.700 kronor. Med kommunens 18.000 invånare, skulle det följaktligen krävas en 40 gånger ökning av turismen för att försörja de arbetsföra invånarna. Man kan tänka sig den kön till Skuleberget…

För att knyta an till historien.

Annons

Förr sa man "Ja" till sågverkspatronerna, något som ledde till mer än en dubblering av antal boende i Ådalen. Men att uppnå något liknande med hjälp av turismen skulle kräva mer än 20 miljoner besökare per år. Man kan nog säga att de ledande kommunpolitikerna i Kramfors hyser överdrivna förhoppningar om turismens möjliga betydelse.

Och om det nu vore möjligt! Vore det ens för kommunens bästa? Redan idag börjar bergens vandringsleder bli slitna.

Hampus Köhn Franck

Johannes Sjölund

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan