Annons

Annons

Annons

Härnösand

Insändare
Energikrisen hade gått att undvika

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Om vi som ”kampanjen” föreslår energieffektiviserar, bygger ut solcellsparker och gigantiska vindkraftsparker på land och i hav så ökar vi i motsvarande grad elexporten till kontinenten" skriver insändarskribenten.

Bild: Scanpix

Annons

En förening som titulerar sig folkkampanjen mot kärnkraft skriver i TÅ den 12 september att kärnkraft inte löser energiproblemet. I verkligheten är det precis tvärtom.

Om Sverige och Europa i dagsläget haft tillgång till el från kärnkraft hade vi inte haft någon energikris överhuvudtaget. Putin hade inte heller haft möjlighet att ägna sig åt gasutpressning. Den så kallade "folkkampanjen” påstår att den dyra elen inte beror på att det saknas el i Sverige. Kampanjen tror att den dyra elen beror på att kraftöverföringen inte är tillräckligt utbyggd. Påståendet saknar i alla avseenden verklighetsförankring.

Annons

Annons

Tillgång och efterfrågan sätter priset på elen. Efterfrågan på el i Tyskland med omnejd är gigantisk beroende på att de stängt ner såväl kärnkraften som de kol- och oljeeldade kraftverken. Tyskland betalar därför stora pengar för elimport från Sverige vilket är skälet till de höga elpriserna i Sverige. Elen från de svenska vindkraftverken går raka vägen till Tyskland och säljs där till skyhöga priser med gigantiska vinster för elproducenterna.

Vi som bor i Norrland kan än så länge skatta oss lyckliga över att kraftöverföringen från norr till söder inte är så välutbyggd vilket skyddar oss från Tysklandspriserna. ”Kampanjen” pläderar för att kraftöverföringen skall byggas ut så att även vi i Norrland ska få njuta av Tysklandspriserna. Det kanske till och med är så att ”kampanjen” pläderar för utbyggnad av elnäten till kontinenten vilket gör det möjligt för elproducenterna att exportera än mer el från Sverige. Om vi som ”kampanjen” föreslår energieffektiviserar, bygger ut solcellsparker och gigantiska vindkraftsparker på land och i hav så ökar vi i motsvarande grad elexporten till kontinenten. Elproducenternas vinster skjuter än mer i höjden. Allt på svenska folkets bekostnad. Ingenting blir bättre i Sverige.

Frågan är om det framgent finns förutsättningar att köra elbilar. Det gröna stålet i norr förefaller mer och mer bli en dröm. Allt beroende på att vår el exporteras till kontinenten.

Karl Wiklund

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan