Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Insändare
Hur länge ska elbilsägare få subventioner?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"När är det tänkt att elbilsägarna ska bära sina egna kostnader?" frågar sig insändarsignaturen Bert.

Bild: Agnes Kågström

Annons

En artikel i TÅ ställer frågan vem betalar när elbilen gör intrång i bostadsrätten. Bor man idag i en hyres- eller bostadsrätt är man klart missgynnad och blir i det närmaste tvångsansluten till fastigheternas laddinfrastruktur och kostnad. Jag har en del synpunkter på politikernas mantra att alla måste bidra till den "gröna omställningen". Jag har inga invändningar till själva tanken, men politiker måste se till att rättvisa och förankring finns när omvälvande politiska beslut tas. Bilägande och bilkörningens kostnader har fram till nu varit den enskildes ansvar. Hur gick det egentligen till när politikerna tog beslutet att samtliga Sveriges skatte- betalare skulle vara med och finansiera den "nya" trafikantgruppen –elbilsägarna?

Annons

Annons

Efter att först kunna få upp till 70.000 i miljöbonus vid bilköp, bidrag till egen laddstolpe, allt med statliga bidrag börjar nu elbilsägarna bli så många att nya krav och önskemål uppstår. Det är få publika laddstationer, det kan till och med bli kö?! Resan till fjällen eller sommarhuset blir komplicerad när det saknas snabbladdare efter vägen. Marknadsaktörerna är sällan pigga på investeringar i det som kallas "vita fläckar", men det löser vi med kommunala eller EU-medel. Alltså mer skattemedel. Finns verkligen alla dessa pengar?

Det lär finnas drygt 4 miljoner personbilar som drivs med diesel eller bensin i Sverige. Är det verkligen möjligt att alla dessa ska ersättas med en kontant miljöbonus tagna ur statens kassa? När är det tänkt att elbilsägarna ska bära sina egna kostnader? För egen del ser jag i nuläget ingen möjlighet att köpa eller äga en elbil, men via mina skatteinbetalningar fortsatt subventionera min grannes bilköp och bilkörning, känns inte helt rättvist! Särskilt om jag avstår bil och verkligen gör en insats för miljön. Var finns min statliga "morot"?

Bert

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan