Annons

Annons

Annons

Sollefteå

Insändare
Slå vakt om viltstammen

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Det behövs fler alternativ för skogsägare att få ekonomi i att bruka sin skog på mer hållbara sätt eller för att skydda skogen" skriver riksdagskandidater för Miljöpartiet. Pontus Lundahl/TT

Annons

När ekosystemen börjar halta är det ofta jägarna som först märker av förändringarna. Idag är Sveriges skogar under stort tryck. Efterfrågan på skogsråvara ökar, samtidigt som den biologiska mångfalden i skogen har minskat. Utvecklingen går mot mer artfattiga virkesåkrar och mindre riktig skog. Starka krafter driver på för ett än mer intensivt skogsbruk och då kommer även viltet i kläm.

Annons

Älgarnas bete på tallplantagen har gjort att ekonomiska intressen nu driver på för att minska älgstammen kraftigt. En utveckling som både skulle gå ut över jakten och miljömålet om levande skogar. Livskraftiga viltstammar är viktigt.

Annons

När skogsindustrin vill decimera älgstammen slår vi i Miljöpartiet vakt om en livskraftig älgstam både idag och i framtiden.

Älgen är en självklar del av den svenska faunan och att äta viltkött är en klimatsmart kosthållning.

För att säkerställa att vi har livskraftiga viltstammar och därmed goda förutsättningar för jakt även i framtiden behövs en ansvarsfull skogspolitik som balanserar alla olika intressen i skogen.

Det behövs fler alternativ för skogsägare att få ekonomi i att bruka sin skog på mer hållbara sätt eller för att skydda skogen. I den klimatförändring vi lever i så borde skogsägarna också få stöd för att klimatanpassa skogsbruket.

Alla dessa åtgärder skulle också förbättra förutsättningarna för viltet och därmed de långsiktiga förutsättningarna för jakten.

Elin Söderberg, riksdagskandidat, Miljöpartiet de gröna

Brita Wessinger, riksdagskandidat, Miljöpartiet de gröna

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan