Annons

Annons

Annons

Härnösand

Insändare
Replik: Nära vård är ett arbetssätt – ingen fastighet

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Det handlar om fokus på individen, inte fastigheter" skriver företrädare för Socialdemokraterna. Foto: Janerik Henriksson / TT

Annons

■ Replik på insändaren "C: Rätt tid att utveckla Närvård Härnösand" i Tidningen Ångermanland den 27 augusti.

Vi tackar C för möjligheten att beskriva vad god och nära vård är och att fastigheten Närvården är något helt annat.

Annons

God och nära vård är ett arbetssätt. Det handlar om att ha patienten i fokus. Kommun och region ska samverka med varandra, men främst av allt med patienten. Det här är vård som ges i hemmet, på hälsocentralen, på sjukhus och på kommunens boenden. En del kommer ges i Närvårdens lokaler men det allra mesta kommer inte ske där. Det handlar om fokus på individen, inte fastigheter. God och Nära vård kommer innebära förändringar, så det blir baklänges att som Centerpartiet försöka tillämpa gammeldags tankesätt på ett nytt sätt att arbeta. Några exempel:

Annons

Region Västernorrlands beslut att öka läkarmedverkan på kommunernas äldreboenden har redan gett positiva resultat. Personalen beskriver en mycket lättare kontakt där läkarna nu gör mer hembesök vilket upplevs som en förbättring för de äldre.

För att förbättra samverkan mellan skola, vård och socialtjänst driver vi HLT-team i två skolor och det utökas nu till samtliga grundskolor i kommunen. HLT står för hjärta, lärande, trygghet och handlar om att alla barn ska må bra.

Vi startar specialpsykiatriska omvårdnadsteam i Härnösand, dessa finns redan i Sollefteå och Örnsköldsvik. Det nya boendet inom socialpsykiatrin som byggs kommer ge ytterligare möjligheter att förbättra vår samverkan mellan kommun och region, precis som vi vill.

Det här är bara några exempel, nu jobbar vi vidare med att utveckla den goda och nära vården och vi gör det tillsammans med patienter, med personal och med varandra – region och kommun. Det framgår tyvärr inte av Centerpartiets insändare vad deras förslag egentligen går ut på, förutom att de tycker att adressen är viktigast. Men vi tror att vi egentligen är helt överens om att god och nära vård kommer att fortsätta utvecklas för alla invånare i länet – på många adresser och på många sätt. För vi vet att vårt Västernorrland kan bättre och vi gör det tillsammans.

Elina Backlund Arab (S), ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Västernorrland

Krister McCarthy (S), ordförande socialnämnden Härnösands kommun

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan