Annons

Annons

Annons

Sollefteå

Insändare
BB och förlossning i Sollefteå – rätt eller fel?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Kvinnans säkerhet vid förlossning är viktigast i frågan om ett BB i Sollefteå eller inte, skriver signaturen Länsbo. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Annons

Det finns två aktuella insändare, den ena av en liberal och den andra av en centerpartist. De har helt olika syn på saken. Man kan förstå bådas inställning och respektera detta men det är den liberala politikern som har rätt i praktiken.

Att ansvara för säkerhet och kvalitet vid förlossningar kräver mycket omfattande åtgärder och förändringar i verksamheten vid sjukhuset. Det som behövs är barnmorskor, gynekolog (läkare), undersköterskor, barnläkare, narkosläkare, operationsteam (narkos- och operationssjuksköterskor, undersköterska) tillgång till IVA och Lab. Man måste garantera att kunna bedriva verksamheten dygnet runt, vardagar och helger.

Annons

Annons

Anledningen till kraven är att kunna garantera mammans och barnets säkerhet i samband med hela förlossningsskedet. De flesta förlossningarna går bra men när det blir komplicerat krävs det mycket resurser. Både mamman och barnet kan plötsligt behöva akut avancerat omhändertagande. Detta gäller för samtliga förlossningar i regionen. Alla kvinnor, oberoende var man bor, som föder barn måste erbjudas en förlossningssjukvård som är säkerställd med hög kvalitet. Att försöka starta en sådan i Sollefteå är tyvärr helt orimligt.

Länsbo

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan