Annons

Annons

Annons

Kramfors

Insändare
Utbilda tandläkare på orter med tandläkarbrist

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Vi vill att det etableras decentraliserade utbildningsplatser i delar av landet där det är brist på tandläkare" skriver Ida Stafrin (C) och Jonny Lundin (C).

Bild: Arkivbild

Annons

Sedan i våras har vi inte någon tandläkare på Folktandvården i Ullånger och det ser inte bättre ut i Kramfors heller! Det här skapar oro i bygden. Inte minst för alla som har svårt att ta sig till Örnsköldsvik eller Sollefteå. Bristen på tandläkare är stor i riket men de privata alternativen lyckas bättre med sina rekryteringar. Så här kan det inte fortsätta! Det behövs rejäla krafttag för att se till hur vi som offentliga aktörer kan bli mer attraktiva som arbetsgivare!

Annons

Annons

Vi i Centerpartiet vill att det utbildas fler tandläkare och tandhygienister! Bristen på personal inom tandvården och det är stora skillnader mellan kommunerna i tillgången till tandläkare och tandhygienister. Fler behöver utbilda sig till tandvårdsyrken. Vi vill att tandvården ska ingå i statens och regionernas satsningar för att utbilda mer vårdpersonal.

Jämlik tillgång till tandvård i hela landet!

I dag ges tandläkarutbildningen på fyra orter i Sverige. Vi vill att det etableras decentraliserade utbildningsplatser i delar av landet där det är brist på tandläkare. Den som arbetar som tandläkare eller tandhygienist i bristområden vill vi ska få möjlighet att få studielånen avskrivna.

Vi vill göra det enklare att starta små enheter inom tandvård och annan hälso- och sjukvård. Regelverket är i dag anpassat till större enheter och bidrar till bristen på tandläkare och tandhygienister på landsbygden och i socioekonomiskt utsatta områden.

Tandvård ska vara tillgängligt i hela vårt län!

Ida Stafrin, oppositionsråd Kramfors kommun

Jonny Lundin, oppositionsråd Region Västernorrland

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan