Annons

Annons

Annons

Sollefteå

Insändare
Sollefteåbor vet bäst hur en trygg BB-vård ser ut

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Det är för mig helt obegripligt hur man som politiker från andra delar av länet kan inbilla sig att man vet bättre än oss som bor här hur en trygg BB-vård skulle se ut, vad som vore bäst för våra blivande mammor och barn" skriver Johan Andersson, Centerpartiet.

Bild: Shanelle Nordgren

Annons

Det finns all anledning att fortsätta arbeta målinriktat och konstruktivt för att BB i Sollefteå åter ska öppna tillsammans med den akuta kirurgin. Det är grunden i tryggheten för oss som bor här i denna delen av länet och även delar av Jämtland. Allt sedan BB stängdes 2017 har en massiv folkopinion och folkrörelse kämpat för ett återöppnande. Sollefteå kommun går bra nu, vi utvecklas kraftfullt tillsammans med försvarsetableringen, elintensiv industri på Hamreområdet i Långsele och planer på en hotelletablering i Junsele. Att fortsätta med nuvarande regionlednings centraliseringshysteri är förödande och hämmar utvecklingen i vår del av länet.

Säger man sig stå för jämlikhet och solidaritet kan man tycka att en grundtrygghet för kvinnor som väntar barn borde få finnas i hela länet och inte enbart i vissa delar. Grundtryggheten som akuta kirurgin och BB skulle innebära i Sollefteå är viktiga pusselbitar för att människor ska välja att flytta hit, bilda familj och leva sina liv här. Kommunen arbetar hårt för att etableringarna ska expandera och bli fler. Att människor ska växa och trivas i vår attraktiva kommun och då krävs det en region med liknande ambitioner. Utan att göra någon djupare genomgång så framgår det med all önskvärd tydlighet i både debatter och på insändarsidor vilka partier som väljer att se till kvinnor och barn i Ådalen och vilka som inte väljer att prioritera BB-frågan.

Annons

Annons

Det är för mig helt obegripligt hur man som politiker från andra delar av länet kan inbilla sig att man vet bättre än oss som bor här hur en trygg BB-vård skulle se ut, vad som vore bäst för våra blivande mammor och barn. Jag tror att vi som bor här och den personal som arbetat här vid Sollefteå BB i decennier vet bättre.

När BB lades ner handlade det om att spara pengar. Besparingar som ingen sedan dess kunnat redogöra för i detalj. Nu skyller man istället på kvalité och bemanning för att inte kunna öppna igen. Skrämselargumentationen känns igen från andra nedläggningsdiskussioner. Litenhetens förbannelse att ständigt jagas av centraliseringshysterin.

Jag som bor i Resele har själv blivit pappa till två underbara barn under dessa år efter att Sollefteå BB stängdes. Till skillnad från de som tog beslutet att lägga ner BB så vet jag precis vilken stress, press och ångest som denna långa väg till BB innebär för människor som bor här. Upplevelser jag inte önskar min värsta fiende. Med detta hoppas jag på ett ledarskap för regionen som ser till hela Västernorrland, alla kvinnors rätt till en trygg, säker och nära förlossning och BB. Öppna Sollefteå BB.

Johan Andersson (C), Sollefteå

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan