Annons

Annons

Annons

Härnösand

Insändare
Replik: Vi kan bygga bättre och snabbare

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Att privata äldreboenden skulle vara en vinstmaskin håller jag inte med om" skriver Charlie Söderberg på KIAB Fastigheter.

Bild: Agnes von Unge

Annons

■ Replik på insändaren "Äldreboende är tryggare i lokal regi" i TÅ den 22 augusti.

Hej Lena!

Att tanken på att vi ska tjäna pengar på detta eller snarare din önskan om att vi inte ska tjäna pengar kommer först i din ekvation om ifall detta är något bra eller dåligt kan jag inte förstå. Att på sådana känslomässiga argument skjuta ner färdiga lösningar för de äldre som har bidragit mest till vårt välstånd är oansvarigt och på gränsen till missunnsamt.

Annons

Annons

Med oss får kommunen en professionell aktör som byggt många äldreboenden tidigare och vet vad som funkar både verksamhetsmässigt och ekonomiskt. Vinsten vi räknar med att göra skulle (kommer) ganska snabbt ätas upp av ett felprojekterat äldreboende i kommunens egna regi. Till detta kommer vinsten av att vi kommer bli klara minst tre år innan kommunen skulle få upp ett nytt äldreboende (de ska hitta rätt plats, de ska planlägga platsen, de ska bestämma hur de vill ha det byggt, de ska upphandla bygget och sedan få in en rimlig offert från ett seriöst bolag).

Att kommunen nu planerar för ett äldreboende någon annanstans är bra men de har planerat för ett nytt äldreboende redan innan förra valet och är nu längre ifrån ett nytt äldreboende än vad de var då.

Med handen på hjärtat vart vill du helst bo när du blir gammal? Valet för de flesta är nära sina nära och kära, och inte otillgängligt ute på landet. Det driver även upp kostnader i och med svårigheten att rekrytera personal, de flesta som jobbar på äldreboenden har inte tillgång till bil.

Att privata äldreboenden skulle vara en vinstmaskin håller jag inte med om, Vardaga (Ambea) och Attendo har en vinstmarginal på 2,6% och 0,8%. Vi är alla olika men på ett personlig plan kan jag inte förstå debatten om vinster i välfärden. Jag har suttit i möten med kvinnor (stor majoritet av de som jobbar med privat vård är kvinnor) som gråtande berättar om hur jobbigt det är att försöka göra något bra men alltid bli anklagande för att försöka tjäna pengar.

I slutändan är det kommunen som bestämmer allt, vill de hyra/köpa fastigheten eller anta LOV.

Charlie Söderberg, KIAB Fastigheter

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan