Annons

Annons

Annons

Härnösand

Insändare
Plötsligt slåss alla om landsbygdsväljarna

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Flera partier är intresserade av landsbygdsfrågor. Detta är väldigt positivt och upplyftande, men kommer löftena att genomföras?" skriver Per-Eric Norberg, Centerpartiet Härnösand.

Bild: Mickan Thor

Annons

Jag har uppmärksammat att flera partier är intresserade av landsbygdsfrågor. Detta är väldigt positivt och upplyftande, men kommer löftena att genomföras? Centerpartiet har i över 100 år drivit landsbygdsfrågor och under långa perioder varit ensam om att bevaka villkoren för boende och företagande på landsbygden. För Centerpartiet är landsbygdsfrågorna fortfarande i fokus. Jag har medverkat i två debatter om landsbygdsfrågor i Härnösands kommun, på Hemsön och i Viksjö. Där har vissa partiföreträdare hävdat att de är ett landsbygdsparti. Min förvåning är, att eftersom inget har märkts hittills i praktisk politik, att dessa företrädare inte har agerat tidigare för landsbygdens bästa.

Annons

Annons

Hela Härnösands kommun och hela Sverige ska leva. Alla i Härnösand ska ha förhållandevis lika villkor för boende och företagande, både på landsbygden och i tätorten. För detta krävs särskilda insatser för landsbygden till exempel att underlätta bostadsbyggande. Det är i små och växande företag som de flesta nya jobb skapas och pengar till vår gemensamma välfärd genereras. På landsbygden finns många familjeföretag som måste få skäliga ekonomiska, rimliga villkor för att överleva. Skogsbruket är viktigt för hela Sverige. Jag upplever att vissa partier och intresseorganisationer håller på att slå undan benen för jord- och skogsföretagen. Avverkningar stoppas. Produktivt hållbart skogsbruk hindras. För Sverige är skogsbruket kanske den viktigaste resursen för välståndet. Jordbruksföretag går omkull dagligen.

En väl fungerande infrastruktur är en grundläggande förutsättning för en levande landsbygd, både vägar och bredband. Centerpartiet vill bland annat följande: Taket för krisstödet inom jordbruket ska höjas, så att fler lantbruk räddas. Skogsbruket ska vara hållbart, långsiktigt och äganderätten för enskilda skogsägare ska skyddas. Strandnära bostadsbyggande på landsbygden bör underlättas. Ge kraftigt ökat stöd till enskilda vägar. Ta tillvara landsbygdens potential i gröna omställningen. Gör det enklare och billigare att starta nya företag på landsbygden. Landsbygdsbor: Tänk på vad Ni röstar på den 11 september. Det får konsekvenser.

Per-Eric Norberg, Centerpartiet, Härnösand

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan