Till styrelsen och ledning för Västernorrlands museum och Murbergets friluftsmuseum. Torsdagen 4/8-22 besökte jag min gamla arbetsplats, ett besök med trist eftersmak. Har aldrig varit fast anställd, men har en mängd vikariat, säsongsarbete och projektanställningar bakom mig. Jag minns en arbetsplats full av glädje, så var det en gång. Att jobba ute på friluftsmuseet var inget annat än en ynnest och kändes knappt som ett jobb.
Det har blivit många möten med människor som har kommit för att se och uppleva, många har bidragit med egna minnen som vi kunde samla in öga mot öga, en besökare lärde mig det fantastiska hantverket nålbindning. Vi gjorde vårt bästa för att levandegöra och förmedla historia på ett så autentiskt och lustfyllt sätt som möjligt. I huckle och vadmalskjol eller i terylendräkt och ondulerat hår har det bakats, lagats mat, kokats kaffe, berättats och förmedlats genom så många sinnen som möjligt. Syn, hörsel, känsel, lukt och smak. Inte var det perfekt men vi gjorde banne mig ett bra jobb!
Annons
Annons
Den nuvarande verksamheten, tomma, tysta och döda miljöer med rundtur två gånger om dagen ger inget av det ovanstående. Det är inte en god kunskapförmedling. Allsången är borta, Vendelas kalas likaså och Spjutegården står ännu tom och öde. Vill minnas att det beslutades om en satsning på 6 miljoner 2018. Trampmangeln som nuvarande ledning beslutade att riva, fick stå kvar, huset renoverades men själva mangeln som är det kulturhistoriskt intressanta är ännu inte iordningsställd, vilket antyder att ledningen inte vet eller bryr sig särskilt mycket om friluftsmuseet. Det man månar om är ytan och inte innehållet. För fint börjar det bli med alla planteringar, det måste sägas. Men det är dock bara yta.
En klok tidigare arbetskamrat påpekade att vi som jobbade på museet förr, traderades in i verksamheten i Theodor Hellmans anda. Även om saker förändras över tid, så lärde vi känna Theodor och Vendela och jobbade för att deras arv skulle få leva vidare. Idag är Theodor reducerad till en mysterifarbror för barn. Friluftsmuseet Murberget är idag en andefattig och sorglig upplevelse. Helt klart borde friluftsmuseet vara en egen organisation, driven av personer med adekvat utbildning. Besök valfritt friluftsmuseum i Sverige och jag kan garantera att inget av dem skulle visa upp en så undermålig verksamhet. Museichef Jenny Samuelsson kallar det här för förändringsarbete och utveckling, det är inget annat än avveckling. Att Thomas Näsholm, styrelseordförande och Monica Fahlen, vice ordförande och övrig styrelse är nöjda med dagens verksamhet är direkt oförskämt mot oss som betalar det hela. Eller saknar de helt enkelt kompetens för att förstå hur dåligt det är?
Annons
Helena
Annons
■ SVAR DIREKT:
Det är tråkigt att du inte är nöjd med ditt besök på Murberget friluftsmuseum. Självklart är vårt mål att Västernorrlands museum ska vara en plats att trivas på – både personal och besökare. Västernorrlands museum har ett brett regionalt uppdrag som består i att bevara och förmedla Västernorrlands kulturarv. Detta görs bland annat genom utställningar och program, förvaltande av föremåls- och fotosamlingar samt arkiv och en bred kulturmiljöinriktad verksamhet inom bebyggd kulturmiljö och arkeologi. Ett stort utvecklingsarbete för närvarande är att bygga om de tre basutställningarna. I vår undersökning inne i museibyggnaden ser vi att besökarna är nöjda med sina besök hos oss, och vi får många positiva omdömen från besökarna.
Angående Murberget friluftsmuseum är det sant att vi inte har guider i byggnaderna. Det är färre guider på området i år. Det är en medveten prioritering. Istället läggs så mycket resurser som möjligt på restaurering, för att byggnaderna ska kunna bevaras för framtiden och kunna användas utvecklingsorienterat. Många av de över 70 byggnaderna är i dåligt skick. Trampmangeln, som du nämner, planeras att göras tillgänglig för allmänheten. Det finns planer på att åtgärda det som behövs i Spjutegården. I nuläget är torgmiljön prioriterad. I sommar har Hellströmska huset målats om och Wulkanska huset renoveras. För båda dessa byggnader, och flera andra byggnader runt torget, finns det planer på verksamhet i samverkan med olika aktörer, inte minst kulturella och kreativa näringar. Många av insatserna görs i ett värdefullt samarbete med Träakademin. Det sker också ett utvecklingsarbete kring utemiljöerna i samverkan med Härnösands kommuns arbetslivsförvaltning. Allt för att skapa en inbjudande miljö som kan fyllas med mer innehåll och paketerade upplevelser även på lång sikt.
Annons
Annons
Att vårda ett friluftsmuseum är ett mycket långsiktigt arbete. Vi har en rik verksamhet på och omkring området, med verksamhet för barn och unga, kurser, teater och annan kunskapsförmedlande verksamhet. I år är vi också glada över att ha kunnat fira såväl nationaldag som midsommarafton för första gången sedan 2019. Och på söndag den 21 augusti välkomnar vi besökarna till Internationella festen i samarbete med 5i12 på Murberget friluftsmuseum igen. Välkomna!
Thomas Näsholm (S), ordförande
Monica Fahlén (S), vice ordförande
Jenny Samuelsson, museichef