Annons

Annons

Annons

Sollefteå

Gertrud var en social överbegåvning med ljus syn på tillvaron

Gertrud Kamp, bosatt på Ekerö nära Stockholm och tidigare under många år i Sollefteå, har avlidit i en ålder av nästan 96 år. Hon sörjs och saknas av tre barn, barnbarn, övrig släkt och en mycket stor skara vänner.

Annons

Hennes långa och innehållsrika liv började och slutade en bit utanför kungliga huvudstadens kvalm och stök. Mellan dessa hållplatser hann hon bo i Ångermanland, Värmland och Sörmland. Överallt trivdes hon.

Detta var hennes läggning. Gertrud Kamp var en social överbegåvning med en alltigenom ljus syn på tillvaron. Det gällde även den sista tiden då hon vistades på ett äldreboende. Hon fick alla som besökte henne, eller hörde av sig, på gott humör. Hon bar på en optimism som räckte och blev över även till andra.

En annons i den stora tidningen förkunnade att Karin och Gunnar Hellman i Äppelviken hade fått en dotter vid namn Gertrud den 20 september 1926. Denna miljö i Bromma präglade hennes barndom och uppväxt. Redan i Bromma läroverk, som skolan hette på den tiden, gjorde hon sig bemärkt bland kamrater och lärare. Det ser man i en minnesbok av klasskompisen Hans Granlid, den kände författaren. Han skriver varmt om ”Tata” Hellman, som hon hade kallats (uttalat med två t) sedan tidig barndom.

Annons

Annons

Sommarloven tillbringade hon med sina föräldrar och två äldre syskon nära Möja i Stockholms skärgård. En dag kom en stilig ung värmlänning på besök.

Han började gå på händer

och strax skulle Tatta se

… för att travestera en poet från samma hemort, Filipstad. Ja, Nils Ferlin.

Kort efter handstansen på ön var ”Tatta och Akke” ett begrepp i bekantskapskretsen och snart även i idrottsvärlden. De gifte sig 1948 och vandrade stadigt med fötterna ned sida vid sida resten av livet. Axel avled 2019.

Gertrud Hellman var tidigt en spänstig flicka. Hon gick på GCI (GIH) och tog examen som gymnastikdirektör. Axel blev civilingenjör. Paret bosatte sig i Duvbo, Sundbyberg.

En kväll kom Axel hem och berättade att han kunde få jobb nånstans uppåt Norrland. Det hette visst Sollefteå. Där skulle han få en chefstjänst på Ångermanälvens flottningsförening. Några år senare var han högste chef. Gertrud fick genast jobb som gymnastiklärare.

Den gemensamma utflykten norrut kom att vara i drygt 30 år. Båda trivdes. Det hade inte minst med friluftsliv och sport att göra. Gertruds klarblå folkvagnsbubbla syntes i den lilla stan. ”Curling är cul”, stod det på den med gula bokstäver.

Tatta och Akke blev snart elitspelare för Sollefteå curlingklubb, svenska mästare tillsammans och var för sig flera gånger om. Båda fick fina utmärkelser, inklusive var sin plats i curlingens Hall of Fame. Med pappa som coach blev en av sönerna, Ragnar, och hans lag både Europa- och världsmästare.

Annons

När skogsbolagen hade bestämt sig för att ersätta flottningen med ett miljöförstörande alternativ flyttade Tatta och Akke till Värmland, där även hon hade rötter. Gertrud jobbade vidare som lärare några år och tog ännu en SM-titel, nu som oldgirl för Karlstads CK.

Därefter gick flytten till Hedlandet nära Mariefred och slutligen 2008 till Tappström på Ekerö strax utanför Stockholm för att komma närmare barn och barnbarn.

Hans O Alfredsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan