Annons

Annons

Annons

Härnösand

En sjungande och aktiv föreningsmänniska har lämnat oss

Gunnel Orrhult, 97 år, somnade stilla in i Härnösand 8 mars. Född i Uddevalla, enda barnet till Carl och Maja Håkansson.

Annons

Hon tyckte om promenader, cykling, simning, dans, skridskor och skidåkning som gav henne ett liv i rörelse med god fysik. Första åren präglades av livet med familjens lilla möbelsnickeri och möbelaffär. Efter Krugerkraschen gick företaget i konkurs och de flyttade till Göteborg när Gunnel var 10 år.

I Scouterna träffade Gunnel sin käre make Lars. De fick fem barn, Bosse och Gudrun föddes i Göteborg, Ashiko (Barbro) i Karlskrona), Ove i Vallentuna och Mia i Härnösand. 1958 flyttade familjen till Härnösand där Lars undervisade i teleteknik på Ångströmsskolan.

Annons

Det var mycket musik och sång i hemmet. Lars spelade orgel. Gunnel sjöng och visslade. Barnen spelade olika instrument och sjöng. En stor sorg var när sonen Ove omkom i en bilolycka endast 18 år. Oavsett kultur, hudfärg eller religion värderade Gunnel människor lika. Hon och Lars var aktiva i Härnösands Amnesty-grupp. Till stugan i Vemdalen åkte familjen ofta för att koppla av, åka skidor, vandra och njuta av fjällnatur.

Annons

Gunnel var föreningsmänniska. Hon både deltog i kurser och var ledare. Hon höll skridsko och skidskola för barn genom Friluftsfrämjandet. Göteborg var ett kärt resmål sommartid för att hälsa på släkt och gamla vänner. Gunnel vävde många vackra tyger, dukar och gardiner dunkades fram genom åren i trevlig gemenskap på vävstugan. Genom studieförbund lärde Gunnel ut bandvävning, deltagarna lärde sig väva band med eller utan mönster. 1999 gick Lars bort, 75 år gammal.

För Gunnel var det helande att vara i fjällstugan. Fram till 85 år åkte hon slalom. Även släktstugan i Ballabo var helande att besöka. På Synålens vänner uppskattade sammankomster deltog Gunnel i många år.

Sen 50 år tillbaka åt Gunnel vegetariskt. Gunnel fokuserade på det vackra och roliga. Hon uppskattade färg, form och bild. Naturen och blommors skönhet gladde henne hela livet. Efter en tio (mindre stroke) fick Gunnel afasi, att förstå mycket men knappt ha ord att svara. Därefter behövde hon hemtjänst och fick duktig och omtänksam personal från olika länder.

Många från hemtjänsten sa att hon var en favorit för hon var närvarande, hade klara ögon, humor och integritet. Då vi sjöng dansade Gunnel med armarna och sken som en sol. I djup tacksamhet för allt jag fått och delat med min mamma Gunnel.

Välkommen till minnesstund tisdagen 23:e augusti, kl 14.00, Heliga korsets kapell, Nya kyrkogården, Härnösand.

Ashiko Orrhult

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan