Annons

Annons

Annons

Annons

Kollektivtrafiken i Härnösand

Insändare
Sluta ösa skattepengar på gratis buss för vuxna

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"NEJ till gratis buss för vuxna. Använd våra skattepengar på ett bättre sätt och låt oss på landsbygden få samma fördelar" skriver Eva-Clara Viklund (M).

Bild: Emmy Norgren

Annons

Jag har via skatten "betalat" för att bussarna i Härnösand nästan kan åkas gratis. Mina barn åker "gratis" men de hade oavsett fått ett busskort eftersom vi bor för långt ifrån skolan. Jag har bott i Östersjäland i 28 år och bussarna har i stort haft samma busstider/turer. När majoriteten (S, V, MP, KD) fick igenom beslutet med "gratis" bussar (50 kronor/månad) så lovades det och förhoppningarna fanns för utökade turer och buss "on demand". Vi skulle kunna beställa en buss eller alternativ taxi. Inget av detta har genomförts. En positiv utveckling är att stadsbussarna rullar längre på kvällarna men vi som bor på landsbygden har ingen nytta av det.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet tycker alltid att det ska vara rättvist och att alla ska få ta del av det som erbjuds. Som det är nu så använder vi skattepengar för att subventionera bussåkandet i Härnösands ”city”. Jag som bor utanför i Östersjäland har ingen möjlighet att åka buss, varken till jobbet eller för att handla.

Annons

Annons

Att betala 300 kronor för ett busskort är inte mycket pengar oavsett om du är arbetslös eller inte. Vi som måste använda bilen vet hur dyrt det blivit speciellt den senaste tiden. De som bor i stan kan välja att gå eller cykla, de har många möjligheter. Barnen i stan kan åka buss till aktiviteter, våra barn på landsbygden måste skjutsas.

I början av denna period av ”gratis” buss så skulle bussturerna bli fler och det skulle bli fler som åker buss. Det har nog kanske blivit fler bussåkare men bussarna är endast till för de som bor i staden och skolbarnen. Dock så måste ofta de skolbarn som bor utanför stan som har sovmorgon sitta på skolan och vänta medan deras klasskompisar som bor i stan ligger och snusar för de har inget valmöjlighet att välja en annan buss.

NEJ till gratis buss för vuxna. Använd våra skattepengar på ett bättre sätt och låt oss på landsbygden få samma fördelar.

För oss som bor på landsbygden är bilen det enda alternativet. Därför måste vi även se till att alla kan parkera i centrala Härnösand när vi vill handla. Parkeringsmöjligheterna ska inte bli färre, det hämmar vår lokala handel.

Några månader om året är det även möjligt att använda cykeln för att ta sig in till stan och arbetet, men trafiksituationen och vägen till Härnösand är inte trygg att cykla på. Jag tycker att det är dags att använda våra skattepengar till att anlägga gång- och cykelväg på gamla järnvägsspåret mellan Härnösand och Älandsbro.

Det kommer jag att jobba för.

Eva-Clara Viklund (M), etta på Moderaternas kommunvalslista i Härnösand, tvåa på riksdagslistan för Moderaterna Västernorrland

Annons

Annons

Till toppen av sidan