Annons

Annons

Annons

Härnösand

Insändare
Riskerar bli tjugoårigt experiment – tveksamt upplägg kring simhallen

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Vi riskerar att få ett tjugo år långt experiment där en kommunal anläggning ska drivas kommersiellt och samtidigt erbjuda kommunal service till oss Härnösandsbor. Tror någon att det i längden kommer att fungera?" skriver signaturen Medborgare/delägare.

Bild: Hanna Persson

Annons

Det är lite märkligt att inte fler Härnösandsbor har synpunkter på det tjugo år långa privata driftavtalet av vår gemensamt ägda simhall som träder i kraft till årsskiftet 2022/2023. Många bländas kanske av det utlovade hotellbygget, men låt oss fokusera på simhallen. Tjänstekoncession, OPS - offentlig-privat samverkan eller arrende, vi kan uppfinna vilka driftsformer vi vill och hävda att Härnösands kommunfastigheter AB står som fastighetsägare, men faktum är att våra kommunpolitiker skänker bort delar av nyttjanderätt och kontroll av vår simhall till en privat näringsidkare. De skickar dessutom med ett årligt bidrag på 7 miljoner kronor. Bingo!

Annons

Annons

Jag har läst delar av avtalet mellan kommunen och hotellentreprenören som reglerar avgifter och intäkter, där finns en klar slagsida och inte till Härnösandsbornas favör. Skandal (tycker vissa). Ja, i alla fall politik i en gråzon. Vi som besöker simhallen regelbundet känner viss oro inför framtiden.

Ingen skugga ska i nuläget falla över hotellentreprenören som bara gjort ett kommersiellt avvägande på ett erbjudande från kommunen. Våra folkvalda däremot bör se sig i spegeln och fråga om de med avtalet hade Härnösandsbornas bästa för ögonen. Politikens prioritering borde vara att erbjuda sina kommuninvånare fritidsaktiviteter till så överkomliga priser som möjligt i våra egna anläggningar. Nu riskerar vi få ett tjugo år långt experiment där en kommunal anläggning ska drivas kommersiellt och samtidigt erbjuda kommunal service till oss Härnösandsbor. Tror någon att det i längden kommer att fungera?

Det är väl knappast tänkt att entreprenören ska göra en förlustaffär på simhallen. Idén är väl snarare att betalande simhallsbesökare tillsammans med driftbidraget ska subventionera hotellgästernas, som jag förmodar fria tillträde till anläggningen. Det enda som fattas är väl om några marknadsliberala kommunpolitiker skulle få idén att sälja simhallen.

Medborgare/delägare

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan