Annons

Annons

Annons

Annons

Johan Frick

ledare socialdemokratisk

Johan Frick
Nyliberal efterfest på valnatten, men är SD-väljarna inbjudna?

En röst på SD är en röst på Moderaterna, och med det följer privatiseringar och skattesänkningar för de allra rikaste.

Detta är en opinionstext.Tidningen Ångermanland har en oberoende liberal ledarsida samt en grundad på socialdemokratiska värderingar.

Jimmie Åkesson, SD:s partiledare, i samtal med den förre S-politikern Jan Emanuel Johansson. I mitten moderator Widar Andersson, politisk chefredaktör på Folkbladet.

Bild: Aina Lundkvist

Annons

Jag vet en sverigedemokrat som ofta påpekar att hans parti vill hjälpa de utsatta grupper i samhället som Socialdemokraterna har svikit. Vet du också någon som passar in på den beskrivningen? Kanske kan du försöka ha den personen i åtanke när du läser vidare.

"Vi är en naturlig arvtagare till den gamla socialdemokratin." Det är så Jimmie Åkesson beskriver sitt partis ideologiska färdriktning när han talar till de egna väljarna, de sverigedemokratiska gräsrötterna.

I “After work med Jimmie Åkesson och Jan Emanuel”, som sändes i SD:s mediekanal Riks i slutet av maj, hyllar Åkesson som så ofta förut den socialdemokratiska folkhemstanken.

Dessvärre för alla arbetare och SD-sympatisörer uttrycker det varken en ideologisk position eller gyllene framtidsdrömmar. Det är blott en retorisk manöver, en politisk-strategisk stingoperation. Och den tycks fungera utmärkt.

Annons

Annons

I några mätningar, till exempel Sifo-mätningen från oktober 2019, har SD visat sig vara mer populära bland LO-medlemmar än Socialdemokraterna. Trots att trenden nu är bruten är SD fortfarande hack i häl.

Men på vilket sätt skulle SD vara Socialdemokraternas arvtagare?

Inför årets val i september framgår att SD vill höja taket i både a-kassan och sjukpenningen – i bjärt kontrast till Moderaterna förstås. En flirt med arbetarväljarna. Frågan är hur tungt förslagen väger.

Under våren har Åkesson varit tydlig med att SD inte kommer att släppa fram en M- och KD-regering utan att få en hel del i utbyte. Syftar han då på sådant som ökad grundtrygghet i socialförsäkringssystemen?

Just den frågan har journalisten Mats Wingborg undersökt i sin nya bok “Blåbrunt Sverige”. Han har intervjuat SD-företrädare och lusläst partiprogram. Men särskilt noga har Wingborg granskat de kommuner som i dag styrs av en koalition med M och SD. Sedan har han analyserat vad som skulle kunna vara själva kvintessensen av ett sådant framtida styre på regeringsnivå.

Slutsatsen är att det antingen blir moderat politik rakt av. Eller också moderat ekonomisk politik, med sverigedemokratisk kultur- och integrationspolitik.

SD underordnar sig alltså gärna Moderaterna i frågor som rör de sociala trygghetssystemen och den offentliga välfärden. För SD:s del står helt andra frågor i förgrunden, såsom minskad asylinvandring och förbud mot utmanande samtidskonst och Prideflaggor. Det har i sin tur Moderaterna i vissa kommuner visat sig benägna att acceptera.

Annons

Annons

Ett bra exempel på hur ett blåbrunt styre kan se ut är Sölvesborgs kommun. I en lokal, gemensam politisk plattform framtagen av M, KD och SD finns tydliga anvisningar om hur den kommunala verksamheten ska konkurrensutsättas.

När SD efter ett eventuellt regeringsskifte sitter med vid förhandlingsbordet kommer de med andra ord att offra sina välfärdspolitiska satsningar, och det till förmån för hjärtefrågor som återvandring, ett totalstopp för kvotflyktingar, minskade anslag till public service och förändrade direktiv för högskolorna.

Vid flera tillfällen har SD i Sveriges riksdag röstat emot förslag om att förstärka socialförsäkringssystemen. Både 2014 och 2018 hade SD chansen att rösta på något av de andra partiernas budgetförslag med reformer i precis den andan, men de lät bli.

2018 röstade SD även emot att återinföra avdragsrätten för fackföreningsavgift, som Moderaterna avskaffade 2006. Det kan bara tolkas som att SD vill försvåra för folk att engagera sig fackligt.

Om M och KD bildar regering med SD eller med SD som stödparti kommer den nya regeringen börja med att försämra för landets svagaste grupper. Arbetslösa, utförsäkrade och pensionärer. Så mycket för det gemensamma folkhemmet.

Jag vill att du som är arbetare och SD-sympatisör ska vara medveten om det.

Annons

Annons

Till toppen av sidan