Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaStudenten 2022

Anders Rönmark
Nu låser vi upp sajten för förstagångsväljarna

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Anders Rönmark är tf chefredaktör för Tidningen Ångermanland.

Annons

Studentfirandet - åtminstone de officiella delarna - är över i Ångermanland för den här gången. Efter en pandemi där fester ställdes in och med utspring som släkt och vänner fick följa på Zoom var det i år äntligen dags igen för mösspåtagningar, baler och ordentliga firanden på gymnasieskolorna i Härnösand, Sollefteå och Kramfors. Tidningen Ångermanland var där och det var ni läsare också. Det kunde vi se på den digitala trafik som våra live-sändningar, artiklar och bilder fick. Och fattas bara annat.

Studentfirandet är en stor händelse i en ung persons liv, en övergång från ungdom till vuxen och en tydlig markering om att ett nytt liv ska börja. Samma sak kan sägas om första gången det ska röstas. Det är kanske inte längre något som folk klär upp sig för att göra, och allt fler väljer att rösta i förtid och via post i stället för att köa till valurnorna den andra söndagen i september. Men det är en stor händelse att för första gången få utnyttja möjligheten att välja företrädare till riksdag, region och kommun. Det är ett viktigt åtagande och en demokratisk rättighet och skyldighet på samma gång. Tidningen Ångermanland vill därför hjälpa alla förstagångsväljare att bli mer pålästa och ta klokare och mer väl underbyggda beslut i september. Fram till valdagen kommer Tidningen Ångermanland att rapportera och diskutera partiernas och kandidaternas utspel, ageranden och löften. Och fram till valdagen kan alla mellan 18 och 25 år läsa Tidningen Ångermanland gratis på nätet.

Annons

Annons

Det är bara att klicka på länken här och registrera sig för en gratisprenumeration, som inte går över i något annat och som inte behöver sägas upp, det sker automatiskt efter den 11 september. Glöm inte personnumret!

Nej, vi har inte slutat tro på att kvalitativ journalistik kostar - och måste få kosta - pengar. Tvärtom. Men vi vet också att tidningsläsandet bland unga tyvärr är alldeles för lågt och att de väljare som verkligen behöver läsa på inför sitt första val också är i en period i livet då det vänds på slantarna och kostnaden för en tidningsprenumeration lätt väljs bort. Så, varmt välkomna till oss (och är du över 25, tipsa gärna den yngre kompisen, sonen, dottern, småsyskonet eller barnbarnet). Vi tänker ge er den bästa lokaljournalistiken vi kan och ser verkligen fram emot ert sällskap, era synpunkter och era funderingar.

Annons

Annons

Till toppen av sidan