Annons

Annons

Annons

Härnösand

Tommy hade ett särskilt hjärta för gudstjänsten och samtalet

Tommy Wadebeck, Härnösand, avled den 21 maj i en ålder av 81 år. Han sörjs närmast av makan Eva, döttrarna Camilla, Thérèse och Veronica med familjer samt många vänner.

Annons

Tommy föddes i Stockholm, blev student i Uppsala och efter studier i historia, filosofi och teologi prästvigdes han i Härnösands domkyrka 1973 och fick sin första tjänst i Häggdånger. Det blev starten för en ovanlig och innehållsrik väg som präst. Efter några år som sjukhuspräst i Härnösand blev han ombedd av Kjell Lönnå att vikariera för honom på Sveriges Radio. Med sin mjuka och förtroendeingivande stämma blev Tommy snabbt en uppskattad radioröst. ”Samtal i skymningen” och andra program fångade många lyssnare. Leif Boork, tränare för Tre kronor, var en av dem som lyssnade och Tommy fick frågan att bli mental coach för hockeylandslaget. Engagemanget inom idrottsrörelsen förde honom ut i världen. Enligt honom själv var åren i Brasiliensom inspiratör för Fluminense, ett av Rio de Janeiros klassiska fotbollslag, en av höjdpunkterna i hans yrkesliv. Väl hemma i Sverige igen var han en uppskattad föredragshållare med betoning på ledarskap och etik inom vården.

Annons

Annons

Men Tommy var i grunden präst och hade ett särskilt hjärta för gudstjänsten och samtalet. Han älskade liturgin och dess symbolik. Han avslutade sin aktiva prästgärning som kyrkoherde i Öja på Gotland, där han träffade sin blivande fru Eva. Efter återkomsten till Härnösand som pensionär vikarierade han i flera församlingar. Tommy var en uppskattad samtalspartner och ledde samtalsgrupper i filosofiska och andliga ämnen.

Tommy förenade djup och värme och kunde som få beröra människor. Undertecknad glömmer inte samtalet vid kaffebordet efter babysången i Stigsjö församlingshem för ett antal år sedan. Tommy hade predikat i kyrkan på Första advent och de unga föräldrarna var helt uppfyllda av hans ord.

Vila i frid, Tommy! Gå in i din Herres glädje!

Lars Parkman, prästkollega och vän.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan