Annons

Annons

Annons

Annons

Kramfors

Läsartext
En dold industri - del 2

Vi hade kommit fram till valet av maträtter från menyn. Under ett godtyckligt valt fyraveckors utbud av maträtter räknar jag till ett 70-tal olika. Det är alltså ett stort och varierat utbud som kommer hemtjänstens kunder till del.

Detta är en läsartext.

Bruna bönor är en av dagens maträtter. Här öser man upp i en av de 40 matlådorna som ska ut till pensionärer runt om i Höga Kusten.

Annons

För de som har hemtjänst med mat, kommer hemtjänstpersonalen med menyer för fjorton dagar i sänder, där de får pricka för de maträtter de vill ha resp. dag. Därefter tar man tillbaka menyerna och för in våra önskemål i datorn. Man kan ” ocksåbeställa mat till sju av de fjorton dagarna. Det kallas ”halv portion”, fast det rör sig om fulla portioner.

Man servar dessutom med specialkoster typ glutenfri mat, vegetarisk kost och mjölkfri kost för de som önskar. Dessutom behöver en del av kunderna konsistensanpassad kost, t. ex. timbalkost, gelékost och flytande kost.

Så här ser logistiken ut för matdistributionen för de som har hemtjänst. Den är inte den enklaste, eftersom kunderna på vardagarna har tre rätter att välja på och på lördag-söndag två rätter.

Annons

1. Hemtjänstpersonalen hämtar matsedlarna från datorn, tar ut dem till kunderna.

Annons

2. Kunderna markerar önskade maträtter.

3. Hemtjänstpersonalen tar med sig matsedlarna till expeditionen och för in dem i datorn.

4. Sedan drar kökspersonalen ut listor på datorn, där de ser, hur många portioner det är beställt av varje maträtt som de ska laga. De drar även ut etiketter från detta program med namn, datum, innehåll och så vidare, som de märker upp varje separat matlåda med.

5. Kökspersonalen beställer matvaror.

6. Kökspersonalen lagar maten, gör den klar för distribution dagen innan den ska serveras.

7. Hemtjänstpersonalen hämtar matlådorna på morgonen och delar ut dem till resp. kund.

Under det år vi har köpt mat av kommunen via hemtjänsten, har de inte missat maträtt och dag en enda gång!

Favoriträtterna är lite olika för olika ålderskategorier. Vanlig husmanskost går hem hos både skolelever och äldre. Barnens favoriter är t. ex. spagetti och köttfärssås, ris och korvstroganoff, pannkaka, hamburgare, tacos och stekt fisk. De äldre uppskattar t. ex. paltbröd och fläsk, ärtsoppa och pannkaka, köttbullar med gräddsås och potatis och bruna bönor och fläsk.

Det här är en kort redogörelse för hur en viktig del av möjligheterna att bo kvar hemma för oss äldre fungerar. Den är en viktig bit i pusslet som gör att vi äldre kan vara hemma i våra hem längre.

Annons

De serverar ”goer mad och möed mad och mad i rättan tid” för att citera ett känt skånskt uttryck!

Karl-Anders Nordström

Här är det grönsakernas tur. Det är med grönsaker i de olika maträtterna.

: Så här ser en matlåda ut. Bruna bönor och stekt fläsk i var sitt utrymme. Och så grönsakerna förstås! Här är det tydligen blomkål och broccoli, men det är lika ofta morötter, majs och/eller ärter.

Annons

Annons

Till toppen av sidan