Annons

Annons

Annons

Annons

Sollefteå

Insändare
Replik: Demonstrera gärna – men inte i sjukhusets lokaler

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Alla har självklart rätt att protestera mot beslut, i en demokrati är rätten att demonstrera självklar och grundläggande, men det ska inte ske i våra sjukhuslokaler" skriver Åsa Bellander, regiondirektör.

Bild: Shanelle Nordgren

Annons

Replik på Katarina Östholms krönika ”Är BB-ockupanterna smuts som ska städas bort med våld?” i Tidningen Ångermanland 17 maj.

Rätten att demonstrera är självklar – men inte i våra sjukhus

Annons

Våra lokaler är till för patienter, anhöriga och de medarbetare som ska se till att verksamheterna fungerar på bästa sätt. Vi värnar patientintegritet och arbetsmiljö. Alla har självklart rätt att protestera mot beslut, i en demokrati är rätten att demonstrera självklar och grundläggande, men det ska inte ske i våra sjukhuslokaler.

Annons

Våra regiongemensamma ordningsregler säger bland annat att kampanjarbete, försäljning av varor och insamlingar är otillåtet. Det är inte heller tillåtet att fotografera utan särskilt tillstånd. Rökning och droger är förbjudet, liksom att bära kniv eller andra farliga föremål. Allt för att våra patienter och medarbetare ska ha en så lugn vård- och arbetsmiljö som möjligt.

Som offentlig myndighet måste vi också följa likabehandlingsprincipen. Tillåter vi detta kampanjarbete i våra lokaler i Sollefteå bör vi också därmed säga ja till aktivt påverkansarbete från andra grupper och i våra övriga lokaler, som exempelvis hälsocentraler, folktandvård eller sjukhus. Det ser jag inte som rimligt.

Trots att sjukhusen, precis som du skriver, är allas egendom är Region Västernorrlands lokaler inte offentliga platser. I praktiken innebär det att endast den som har rätt att vistas där har tillträde. Regionen har ändå valt att hålla vissa lokaler tillgängliga för allmänheten, till exempel entréer, cafeterior, väntrum och korridorer, men även där gäller våra ordningsregler.

Utifrån våra regler har ordningsvakter bett ockupanterna att lämna sjukhuset i Sollefteå, något ockupanterna inte hittills gjort. Vi för samtal med polisen för att klargöra om det i så fall är polisens sak att hantera.

Annons

Så – fortsätt debattera, protestera och använd de medel till påverkan vårt öppna samhälle möjliggör, men demonstrera inte i sjukhuset. Jag önskar förståelse hos allmänheten att en hälso- och sjukvårdslokal är en plats där särskild hänsyn ska tas till patienters integritet och våra medarbetares arbetsmiljö.

Åsa Bellander, regiondirektör Region Västernorrland

Annons

Annons

Till toppen av sidan