Annons

Annons

Annons

Annons

Kramfors

Insändare
IVO:s idéer möjliggör fortsatt missbruk

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Ni kritiserar att individer begränsats besök av kompisar. Jag vet inte vad ni på IVO tror, eller kanske hoppas, men en missbrukares närmsta vänkrets är inte kaffe latte-mammor" skriver insändarskribenten om IVO:s kritik mot Korpberget. Foto: Ulf Backerholm

Bild: Arkivbild

Annons

Gör det möjligt för HVB-hemmen att bedriva sen länge beprövad seriös behandlingsverksamhet. Sverige är ett av de länder i Europa som har högst narkotikarelaterade dödsfall. Vår narkotikapolitik är uråldrig. Det måste bli en game-changer innan fler generationer knarkar ihjäl sig.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO):s, utsagor och kritik mot Korpbergets behandlingshem kan näst intill likna vad vi i behandlingsvärld kallar medberoende. Ett medberoende är ett sjukdomsliknande tillstånd som i allra högsta grad möjliggör ett missbruk för den som är beroende.

De som jobbar i behandling har ett speciellt yrke. In kommer patienter på mer eller mindre daglig basis som allt som oftast inte har mer kvar varken socialt, psykiskt, fysiskt, andligt än kläderna de har på kroppen. Några kommer in på behandling i ren desperation medan andra kommer för att de måste. Men oavsett deras inställning till förändring har de alla minst en sak gemensamt: de har tappat kontrollen över sina liv.

Annons

Annons

Somliga patienter har insett det, andra har det inte. De finns dem som tror att de fortfarande har kontroll över sitt användande trots att de några veckor innan kanske blivit hotade till livet för en drogskuld, att de begått grova brott eller att familjen inte längre vill ha kontakt med dem. Vad dessa människor mer har gemensamt är att i samma process som de förlorade kontrollen över sina liv också förlorade förmågan att kunna se till sitt eget välmående. Vilket säger sig ganska självklart. Du kan inte erkänna det ena utan att erkänna det andra.

Dessa människor lider av en dödlig sjukdom. Med andra ord så har deras chans till eget självbestämmande satts på paus. Det är väl därför dessa människor behöver en behandling, IVO? En möjlighet för dessa patienter att återställa hela systemet, både psykiskt, känslomässigt och andligt. HVB-hemmens mål är inte att kränka dessa individer. HVB-hemmens mål går ju i linje med era, att hjälpa patienten återfå förmågan att kunna hantera livet, använda sin självbestämmanderätt, få sociala sammanhang, sunda relationer och hitta ett nytt sätt att leva.

Klimatet där ute förändras IVO. Era lagar har inte förändrats i samma takt, om alls. Det kommer in patienter på HVB-hemmen med starka hotbilder och destruktiva missbruk med allt vad det innebär. Att sätta mobilen i händerna på självmordsbenägna och drogsugna patienter, vad tror ni det får för konsekvenser? Ni kritiserar att individer begränsats besök av kompisar. Jag vet inte vad ni tror, eller kanske hoppas, men en missbrukares närmsta vänkrets är inte kaffe latte-mammor. Med era synpunkter, skulle HVB-hemmen vara tvungna att möjliggöra fortsatt missbruk för dessa individer. Och riskera säkerheten för andra, och det kan inte tolkas på annat sätt än det sjukdomsliknande tillståndet medberoende.

Emma Michaelsen, behandlare

Annons

Annons

Till toppen av sidan