Annons

Annons

Annons

Annons

Härnösand

Insändare
Jag saknar visioner från politiker om äldrevården

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Vad kan jag som Härnösandsbo förvänta mig av äldreomsorgen om och när jag behöver särskilt boende eller hemtjänst?" skriver insändarsignaturen Bert.

Bild: Arkivbild

Annons

Liberalerna i Härnösand beskriver i ett utskick till oss väljare hur de i nästa mandatperiod vill lyfta äldreomsorgen i Härnösand. EN fast kontaktperson för oss anhöriga låter bra och Liberalernas fäbless för valfrihet (LOV) finns naturligtvis med, men som bara fungerar fullt ut i större kommuner där utbud finns.

Vi har också tidigare kunnat läsa i Tidningen Ångermanland att nuvarande majoriteten (S, V, MP och KD) vill förstärka personalstyrkan i omsorgsverksamheten med 40 heltidstjänster. Sannolikt är det inte 40 "nya" heltider, alltså 40x40 timmar/vecka och ytterligare 1600 omsorgstimmar det handlar om utan mer troligt ett antal deltidstjänster omvandlade till heltider. Bra för personalen och minskat behov av timanställda, men blir det någon ökning av antalet arbetade timmar?

Annons

Annons

Så, vad kan jag som Härnösandsbo förvänta mig av äldreomsorgen om och när jag behöver särskilt boende eller hemtjänst? Kommer jag att få duscha mer än en gång i veckan, få lite frisk luft varje dag, påverka min matsedel, lägga mig när jag vill, kommunicera på mitt eget språk med personalen, påverka vem och hur många som kommer in i mitt hem, med andra ord, samma rättigheter som alla andra?

Under covidpandemins inledning hösten 2020 uppmärksammades stora brister i Sveriges äldreomsorg och alla politiker lovade stora förbättringar. Har Härnösands kommun påbörjat sitt förbättringsarbete? Det talas om nytt boende på Geresta vilket är välkommet, men hur går det med själva innehållet, verksamheten? Är det slut på minutjakten, delade turer? Ser vi fler arbetskamrater per arbetspass, större tillgång till sjuksköterskor, förstärkta språkkunskaper? Bättre personalpolitik helt enkelt.

Det vore intressant att höra våra partipolitiker formulera sina äldreomsorgsvisioner inför höstens val, helst utan floskler och talepunkter som "jobba smart", digitalisering, effektivisering, certifiering, samverkan och andra svepande begrepp eller för den delen "valfrihet" som i stort sett bara gäller hemtjänst och bygger på kommunens biståndshandläggares beslut, med andra ord ingen "riktig"  valfrihet som finns inom barnomsorg, skola och primärvård. Så, vad har ni politiker för långsiktigt mål med Härnösands äldreomsorg, kanske Sveriges bästa?

Bert

Annons

Annons

Till toppen av sidan