Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaOckupationen av BB i Sollefteå

Katarina Östholm
”Fegt av regionen” – nu ska ockupanterna sparkas ut med våld

Målet är nått. Nu kan regionen kanske äntligen få som de vill – sparka ut ockupanterna från Sollefteå sjukhus.

Men är det verkligen anständigt att ändra en liten formulering i ett regelverk som nu gör det möjligt att städa undan BB-ockupanterna med våld?

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Regionen hotar att avhysa den nyligen återupptagna BB-ockupationen i Sollefteå med hjälp av polis.

Bild: Shanelle Nordgren

Annons

Minns ni debatten 2019, när upprördheten var stor över en föreslagen ändring av reglerna för valarbete i vårdinrättningar? En liten men ack så viktig omformulering som fick många att gå i taket.

Den gamla formuleringen:

”Att inte medge de politiska partierna att bedriva valarbete, sätta upp valaffischer mm inne på landstingets vårdinrättningar mm samt vid vårdcentralers och sjukhus entréer och närområden” skulle ändras till ”Att inte medge politiskt kampanj- och opinionsarbete i de av regionens lokaler/närområden dit allmänheten äga tillträde”.

Motståndarna menade att det var ett direkt angrepp för att förbjuda BB-ockupationen och ett första drag för att på sikt avhysa ockupationen från Sollefteå sjukhus. Men det förnekades av regionen.

Annons

”Det har ingenting med saken att göra,” sade till exempel Jan-Olov Häggström (S), ordförande för regionens dåvarande presidium, i en intervju i Nord-Sverige, och fortsätter: ”Det här handlar om vad politiska partier får göra och det är ju inget parti som ockuperar BB så det är en helt annan fråga”.

Annons

Andra politiker hävdade att det var att vantolka det nya regelverket och förnekade att de nya ordningsreglerna skulle vara till för att stoppa ockupationen.

Bild: Katarina Östholm

Samtidigt tyckte det då tillträdande regionrådet Glenn Nordlund (S) redan 2018 att ockupationen var orimlig. Kanske är det då inte heller orimligt att tro att regionen sedan dess arbetat för att hitta ett sätt att stoppa ockupationen?

Det slutliga regeländringen klubbades 2021. Och nu ser vi facit.

I en intervju på SVT säger regiondirektör Åsa Bellander: ”För oss är det viktigt att patienter ska kunna röra sig i sjukhusmiljön på ett integritetssäkert sätt. Därför har vi förbjudit kampanjarbete och andra aktiviteter som kan störa patienterna.”

Annons

Och om ockupanterna inte lämnar ”så kommer vi att begära att polisen kommer och gör nån form av avvisning.”

Äntligen pratar regionen i alla fall i klartext.

Bellander påstår att det inte handlar om att tysta BB-demonstranterna i Sollefteå utan om just ordningsregler som gäller alla lokaler i hela regionen.

Annons

Själv har jag väldigt svårt att tro på den förklaringen. Jag ser ett specifikt ändamål med den ändrade formulering som nu omöjliggör fredliga, stillsamt demokratiska protester i gemensamt ägda och folkligt finansierade lokaler.

För sjukhuset är allas egendom, allas rättighet, allas angelägenhet och en viktig nyckel i det inland som stått på politisk svältkost alldeles för länge. Det är mer än magstarkt att förneka medborgarna möjligheten att uttrycka sitt missnöje på plats – särskilt när en tidigare enkät visat att stödet för ockupationen är stort både bland personal och patienter på sjukhuset.

Det är också pikant att regeländringen aktualiserades när det stormade som värst, när BB-ockupationen var en stående riksnyhet med en stark opinion på sin sida från Skåne till Norrbotten. När kändisar som Jacke Sjödin och Stefan Sundström slöt upp i leden, solidariska med alla som kämpade för ett fullvärdigt akutsjukhus och BB i Sollefteå.

Landsbygdsdebattören Malin Ackermann var en av många som tog bladet från munnen; kampen för BB, menade hon, är en sak som angår oss alla.

”Vi har en demokrati som är på dekis. Tusentals människor lever i otrygghet och är orättvist behandlade. Vår välfärd är inte längre självklar eftersom den effektiviserats och centraliserats in i absurdum,” säger hon i en debattartikel i Dagens Samhälle.

Regionens hantering av BB-ockupationen har känts både absurd och antagonistisk. Inte minst när ockupationen pekades ut som orsaken till att det var så svårt att rekrytera personal till Sollefteå sjukhus, vilket Glenn Nordlund gjorde i Sveriges Radio Västernorrland 2019.

Annons

Annons

Självklart är det svårt att rekrytera till ett sjukhus som bit för bit monterats ned, ett sjukhus där möjligheterna till utveckling och variation för personalen minskat, och det i en liten kommun på landsbygden med halvtaskiga förbindelser till omvärlden.

Man skulle faktiskt kunna drista sig till att påstå att nedskärningarna på sjukhuset har varit en av de tyngre anledningarna till svårigheterna att rekrytera. I det läget var det ganska magstarkt att skylla på ockupanterna, som faktiskt var de som hyllade Sollefteå sjukhus i alla tonarter.

Men nu ska den vagel som irriterat regionens öga bort, för gott. Med hjälp av våld om så krävs. Att stoppa ockupationen på detta sätt har varit ett makalöst slirigt och försåtligt sätt att agera.

Det är ett skamgrepp på demokratins själva kärna – rätten att demonstrera, rätten att protestera, rätten att när inget annat hopp finns själv kunna agera för att värna sina rättigheter. Det känns onekligen som en demokrati på dekis.

För målet med regeländringen är nått. Nu kan regionen ta i med hårdhandskarna. Om inte ockupationen lämnar sjukhuset frivilligt så ska de tvingas bort. Av polis. Med våld.

Det är fegt av regionen; att avhysa ett litet gäng ytterst stillsamma äldre människor som inte vill något annat än att BB och fullvärdig akutsjukvård ska komma tillbaka till Sollefteå sjukhus.

Bilderna av poliser som bär ut en handfull fredliga pensionärer kommer att bli ett hårt slag. Opinionen kommer att ta kraftfull ställning – igen. Och det kommer inte att vara till regionens fördel.

Annons

Annons

Till toppen av sidan