Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Insändare
Ukrainska döva flyktingar lämnas utan kontakter med teckenspråkiga i länet

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Ukrainska döva flyktingar hamnar på mindre orter i Västernorrland utan kontakt med andra döva, skriver insändarsribenten.

Annons

Döva och hörselskadade eller anhöriga till döva bosatta i Sverige, är ofta de första personerna som ukrainska döva vänder sig till när de söker hjälp. Även om vi talar olika teckenspråk kan vi kommunicera och förstå varandra ganska bra med hjälp av internationella tecken, gester och kroppsspråk.

Vi har sett att de ukrainska döva flyktingarna har svårigheter att upprätta ett bra kontaktnätverk med olika samhällsinstanser som de kommer i kontakt med vid sin ankomst till Sverige, för information finns inte på teckenspråk eller är inte tillgänglig för dem.

De kommer därför till oss döva eller teckenspråkiga bosatta i Sverige för att få mer information och stöd. Vi blir på sätt och vis volontärer för dem. Vi har också märkt att en del av de ukrainska döva flyktningarna placerats på mindre orter utspridda här i Västernorrland där det inte bor några döva eller teckenspråkiga. Alla flyktingar, döva som hörande, från Ukraina, har varit med om hemska upplevelser, svåra trauman, när de flytt från sitt hemland.

Annons

Annons

Vi har varit i kontakt med Migrationsverket i fråga om detta och de har lyssnat på oss. Framöver kommer döva flyktingar förhoppningsvis att placeras i orter där det finns större teckenspråkiga nätverk. Men det kan finnas fler som redan är utplacerade på mindre orter som vi inte känner till.

Det är viktigt att döva flyktingar kommer till platser där service och stöd finns på teckenspråk, eller görs tillgänglig med hjälp av någon slags teckenspråkig samordnare som kan stötta med internationella tecken, samt där det bor ett flertal döva och en aktiv dövförening finns.

Tidig integration för att lära sig svenska och svenskt teckenspråk är viktigt. Det motverkar psykisk ohälsa och utanförskap, som kan följa med en traumatisk flykt från ett krigshärjat land, speciellt när man är döv och behöver kommunicera med andra på teckenspråk.

Alla de ukrainska döva som vi teckenspråkiga volontärer har varit i kontakt med har blivit så glada över att få prata med någon på teckenspråk och inte minst – inleda den första fasen av integration.

Vi döva och teckenspråkiga har ställt upp för de ukrainska döva flyktingarna, på ideell basis men vi känner dock att vår tid inte riktigt räcker till. Vi ser därför att det behövs anordnas en tjänst som exempelvis teckenspråkig integrationsstrateg på regional nivå med ansvar för samordning, och framtagande av en strategiplan för att hjälpa de ukrainska döva flyktningarna att navigera runt olika samhällsinsatser som finns för dem.

Annons

Med en teckenspråkig integrationsstrateg samt boende i en ort med teckenspråkigt nätverk får de ukrainska döva tillgång till den information de behöver samt möjlighet att lära sig svenska och det svenska teckenspråket.

Vi volontärer ställer gärna upp i fortsättningen att samarbeta med den eventuella samordnaren/integrationsstrategen. Vi kan verka som stödpersoner, ordna sociala aktiviteter, ställa upp med visst stöd hos olika samhällsinstanser – ja att utgöra en bärande länk till fungerade integration.

Kristofer Peterson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy