Annons

Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Insändare
Var tog de lokala nyheterna vägen?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Skyltbytet är gjort, men vad hände med den lokala journalistiken?" frågar sig en insändarskribent.

Bild: Jakob Sköld

Annons

"Vi har anställt fler journalister, satsat på lokalt material, lyft den lokala sporten med fler reportage och livesända skidor och lokalfotboll – och senast före jul fick Tidningen Ångermanland en egen sajt när vi bröt oss loss från allehanda.se. Numera hittar du dina lokala nyheter här på tidningenangermanland.se. Vi har till och med bytt ut skyltarna på våra redaktionshus mot nya och fräscha".

Så skrev chefredaktören Oskar Nord den 14 februari 2022 i Tidningen Ångermanland.

Några månader senare kan noteras att skyltbytet har gjorts men vad hände med den lokala satsningen på lokalt material?

Hemab:s kontroversiella import av asbest från Italien/Grekland fortsätter och nu senast anlände M/S Donau med ytterligare 7 500 ton asbest, något som både SVT Mittnytt och SR Lokalradion har redovisat. Ännu har inte en bokstav om detta skrivits i Tidningen Ångermanland. Visserligen är Oskar Nord barnledig nu men det borde väl finnas någon vikarie?

Annons

Annons

Ett av Miljöpartiets starkaste fästen är Härnösand (säger kanske inte så mycket) men det borde vara av allmänt intresse att få ta del av vad partiets vallokomotiv Amanda Lind tycker om importen som partikamraten och vice ordförande i Hemab, Eva Goës, har sanktionerat.

Hemab:s vd bryter mot kommunens ägardirektiv vid importen av asbest så det finns verkligen lokala nyheter att granska. Är det kompetensbrist eller finns det någon annan agenda?

Emotser gärna ett svar

Undrande prenumerant

■ SVAR DIREKT:

Stort tack för synpunkterna och den konstruktiva kritiken. Att Tidningen Ångermanland storsatsat på det lokala materialet råder det ingen tvekan om, det syns tydligt både när det gäller antalet publicerade artiklar och den läsning vi ser att dessa artiklar får. I den nyligen genomförda läsarenkäten är just Tidningen Ångermanlands lokala fokus det som lyfts fram som mest positivt, vilket också avspeglas när det gäller prenumeranter. Antalet personer som läser och betalar för Tidningen Ångermanlands lokala journalistik har stadigt ökat sedan tidningens organisation gjordes om och Tidningen Ångermanland fick en egen sajt.

När det gäller bevakningen av Hemab så bevakar och kommenterar Tidningen Ångermanland kontinuerligt det kommunala bolagets ageranden i en rad olika frågor, och vi har också belyst den kritik som riktats mot Hemab rörande bland annat arbetsmiljön och där gjort ett flertal stora avslöjanden. Även asbestfrågan har bevakats av Tidningen Ångermanland och resulterat i en rad publiceringar, bland annat den 28 maj, den 8 juni och den 8 november 2021. Tidningen Ångermanland kunde exempelvis redan i maj avslöja att Hemab planerade import av asbestsopor och tidningens reportrar var också på plats när den första båten med asbest anlände till Härnösand i november. Att vi valde att prioritera andra lokala nyheter just den dagen som den senaste båten med asbest anlände gör inte att det går att påstå att Tidningen Ångermanland avstått från att rapportera i ämnet. Vi fortsätter att hårdbevaka Hemab och andra kommunala verksamheter och bolag i Härnösand.

Annons

Tidningen Ångermanlands ambition är att fortsätta vara den ledande lokala nyhetsförmedlaren i Härnösand, Sollefteå och Kramfors, och vi tar tacksamt emot synpunkter på vår rapportering. Och vi tar gärna emot fler tips! Det är tack vare engagerade prenumeranter som vi kan producera ännu bättre och ännu mer relevant lokaljournalistik.

Anders Rönmark, tf chefredaktör och ansvarig utgivare, Tidningen Ångermanland

Annons

Annons

Till toppen av sidan