Annons

Annons

Annons

Annons

Vårdkrisen i Västernorrland

Insändare
Replik: Pengarna kommer inte enbart från administration

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Minskad administration är bara en del i hur lönesatsningen på 250 miljoner kronor ska finansieras, skriver företrädare för Moderaterna.

Bild: Ove Öst

Annons

■ Replik på insändaren "Vänsterpartiet: Hur ska Moderaterna få ihop 250 miljoner?" i Tidningen Ångermanland 7/5.

Att Vänsterpartiets ekonomiska lösning alltid är att höja skatten är intet nytt för någon. Men att finansieringen för Moderaternas, Sjukvårdspartiets, Sverigedemokraternas och Kristdemokraternas kraftfulla förslag om 250 miljoner kronor i lönesatsning för all vårdpersonal inom Region Västernorrland skulle handla om endast administration är en allt förenklad bild som ni i Vänsterpartiet försöker måla upp. Ni borde veta bättre, ni var med i rummet under dialogerna.

Annons

Annons

Administrationen är en del, minskat övertidsuttag är en annan, minskat stafettbehov är absolut nödvändigt. Anställningsstopp för administrativ personal och behovsprövning innan nya anställs är en klok åtgärd. Återrekryteringsteam som kontaktar alla som slutat inom regionen de senaste åren är en annan viktig del. Översyn av regionens upphandlingar bör ske, omgående.

Men vårdkrisen inom regionen sträcker sig bortom löner, det handlar lika mycket om arbetsmiljö, att känna sig sedd som personal och uppskattade som en viktig pusselbit i vårdkedjan. Satsningen på trivselpeng, om 1 200 kronor per år, för alla anställda är just en sån åtgärd. Fler kollegor är en annan, minska på stafetter och att regionen skall anställa 200 undersköterskor eller annan vårdnära personal.

Politiskt mod krävs för att göra något annorlunda, prioriteringar är absolut nödvändiga. Nära samverkan med personal och fackförbund är andra viktiga aspekter att ha med sig. Politiken ska prioritera i ekonomin men verksamheterna måste få berätta hur de bäst kan få till bra och trygg vård för invånarna i länet.

Att beskatta medborgarna ner på knä är aldrig en bra väg att gå. Inflationen rusar och människor måste faktiskt kunna ha råd att leva och göra saker utanför arbetstid. Investera i sitt boende, åka på semester och allt det där andra som människor själva väljer vad de vill göra. Det är frihet och valfrihet, på riktigt.

Anna Strandh Proos (M), gruppledare

Bertil Kjellberg (M), ordinarie i regionfullmäktige

Annons

Annons

Till toppen av sidan