Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Kulturfolk i Ångermanland

Jonatan och Erika lämnar Berlin för Nordingrå – bygger nytt i barndomsbyn

Efter sex år i Berlin packar filmskaparen Jonatan Petré Brixel och konstnären Erika Holm Petré väskorna och flyttar till ett nybyggt hus Bäckland, Nordingrå.

– Det här är hemma för mig, säger Jonatan.

I slänten ovanför Jonatans barndomshem i Bäckland står det nu ett helt nybyggt hus. I slutet av maj flyttar Jonatan och Erika in.

Bild: Katarina Östholm

Annons

Den smala åkervägen är lerig och sönderkörd; det är något av en balansakt att ta sig uppför den branta backen utan att skrapa bilens underrede.

Men väl uppe på den gamla gårdstomten är utsikten hisnande; ut över Bäckland, ned mot Kåsta, ett landskap böljande som långsamma havsvågor av spirande grönska. En trana spatserar på lägdan nedanför huset, på jakt efter något ätbart.

Huset är filmskaparen Jonatan Petré Brixels barndomshem och mamma Margareta Petrés sommarateljé. Jonatan kisar mot solen; havet, berättar han, ligger bara någon kilometer bort.

– Det här är svårslaget, säger han.

”Vi har alltid tänkt att vi ska flytta hit så småningom, fast senare i livet,” säger Jonatan och Erika.

Bild: Katarina Östholm

Annons

Annons

Under de senaste sex åren har Jonatan, 37 år, och Erika, 31, bott i Berlin. Båda arbetar med kultur, Jonatan som filmskapare och Erika som konstfotograf. Men för några år sedan började de fundera på ett sommarhus i Höga Kusten.

– Vi har alltid tänkt att vi ska flytta hit så småningom, fast senare i livet, säger Jonatan.

– Vi har ju varit här uppe så mycket, kommit på vårvintern och stannat hela sommaren, så det kändes naturligt. Men vi började med att leta fritidsboende.

Erika och Jonatan tittade på flera hus – men hur det nu var så stämde det aldrig riktigt. Kanske var läget inte så bra, huset inte som de hade tänkt sig.

I slutet av maj går flyttlasset från Berlin till Nordingrå.

Bild: Katarina Östholm

– Vi insåg att vi ville vara i Bäckland, på den här platsen. Så vi bestämde oss för att bygga huset här bredvid.

Den vita villan står redan på plats, ett stenkast från Jonatans barndomshem, byggd av en firma från Kåsta. I stället för fritidshus ska det nu bli ett permanent boende.

– Under det senaste året har vi insett att vi vill flytta hit och bo här året runt, säger Erika.

– Min morbror är arkitekt och har hjälpt oss med ritningarna – vi ville ha takkupa och mycket fönster mot utsikten, vi ville ha ett rymligt hus men inte för stort.

Läget är svårslaget, det insåg vi ju mer vi tittade på andra hus

Under det senaste året har Jonatan och Erika insett att de vill flytta till Bäckland permanent.

Bild: Katarina Östholm

Annons

Nu står huset på plats till en kostnad av drygt tre miljoner kronor; med ryggen mot Själandsklintens klippiga baksida och framsidan vänd mot dalgången i söder.

– Läget är svårslaget, det insåg vi ju mer vi tittade på andra hus. Det känns nästan lite overkligt att vi ska flytta hit redan i slutet av maj!

Annons

Erika Holm Petré är född och uppvuxen i Solna men har känt en allt större längtan efter att bo på landet.

– Det är svårt att säga om det är åldern eller en generell längtan, men de senaste fem åren har det varit påtagligt, säger hon.

Det nya huset står på plats, men invändigt är det fortfarande en hel del att göra.

Bild: Katarina Östholm

– När vi berättat att vi ska flytta har vi mötts av i princip två reaktioner – vissa tycker att det verkar fantastiskt och vill göra samma sak, andra undrar vad vi ska göra och om vi inte kommer att få tråkigt. Men jag tycker mig se en trend bland de som vuxit upp i storstäder – de vill gärna flytta ut på landet. Många blir väldigt intresserade när vi berättar.

En fråga som Jonatan och Erika ofta får är ”hur går det att arbeta i glesbygd? Är det inte svårt?”

– Det är en spännande fråga, säger Jonatan.

– Den förutsätter underförstått att det å ena sidan finns ett problem med landsbygden, å andra sidan att "problemet" inte finns i en storstad. Men det är ju allt annat än sant.

Jag känner mig så välkomnad in i bygden redan

Huset är fortfarande en byggarbetsplats – men i slutet av maj ska flytten bli av.

Bild: Katarina Östholm

Annons

Under tiden som filmstudent i Hamburg åkte han från tysk storstad till svensk glesbygd för att kunna jobba på ett bra sätt.

– Jag hade mina bästa filmskapartider i Nordingrå; jag fick låna mina kusiners ca 200 kvadratmeter stora hus – lycka till med det i Hamburg – och åkte moppe från mammas hus i Bäckland på morgnarna, säger han.

I Berlin skulle en studiohyra kosta mellan 3000 och 10 000 om dagen. Och i Jonatan och Erikas lilla tvåa skulle det bli både trångt och problematiskt med att härbärgera skådespelare, hitta plats åt filmutrustning och stöka om för att göra filmstudio i vardagsrummet varje dag.

Annons

Jonatan Petré Brixell har hållit i Höga Kusten Filmfestival i fem års tid.

Bild: Gregor Flakierski

– I Nordingrå kunde jag göra i ordning ett rum exklusivt för filmning. Här är utrymme ett mycket mindre problem, skillnaden är som natt och dag, säger Jonatan.

– När jag spelade in min långfilm kunde mina skådespelare bo hemma hos mig på övervåningen med noll i hyra. Jag har eget arbetsrum i Nordingrå – i Berlin behöver jag hyra. Om vi behöver en filmstudio har grannen en loge som tveklöst kan fungera – men i Berlin måste jag hyra, dyrt. Om jag vill filma på gatan i Berlin behövs tillstånd – men inte i Nordingrå. Och så vidare.

Nybyggt i Bäckland, Nordingrå.

Bild: Katarina Östholm

Berlin kallas ofta för Europas kulturhuvudstad; en myllrande multikulturell storstad med allt från radikala studenter och undergroundkonstnärer till kulturbranschens etablerade stjärnor.

Annons

– Men det händer så mycket, och är så pass stort, att alla har sina bubblor som man sällan rör sig utanför, säger Jonatan.

– Jag tycker det kan bli lätt klaustrofobiskt när alla som gör samma sak umgås med varandra och visar varandra sina grejer – man ockuperar samma luft, så att säga. Och konkurrensen om de visningsmöjligheter som finns är mördande.

Scen ur Jonatan Petré Brixells första långfilm, som förmodligen har premiär på Svanö nu till hösten.

Bild: Pressfoto

I Nordingrå är kulturspektrat blandat och brett, både när det gäller utövare och besökare. Till exempel konstrundan involverar nästan alla kulturutövare i bygden, och lockar inte bara en konstintresserad publik.

Annons

– Och någon sade till mig att det är tolv filmfestivaler i månaden i Berlin. Alla konkurrerar om i princip samma publik. Men i Höga Kusten finns det en filmfestival – den jag anordnar, säger Jonatan.

– Dit kommer den trogna kulturpubliken som besöker de flesta arrangemang men också andra som helt enkelt tycker det är kul att det händer något annorlunda. Publiken är mer blandad, även om 20-åringarna är svåra att få fatt i.

Det är första gången jag bor på landet så det finns säkert massor jag inte tänkt på än – men det ska bli spännande att upptäcka allt eftersom

Jonathan Petré Brixel, filmare, och Erika Holm Petré, konstfotograf, flyttar från Berlin till Bäckland, Nordingrå.

Bild: Katarina Östholm

Även om man bor i Nordingrå går det dessutom utmärkt att visa film i Berlin eller Stockholm, eller vara representerad av ett galleri. När det gäller fritidsintressen, som idrott, är de dock beredda på att det blir mer bilåkande.

Annons

Erika Holm Petré har upplevt Nordingrå som väldigt positivt för skapandet. Som konstfotograf utforskar hon ständigt nya miljöer och kontexter för sina bilder.

– Bäckland erbjuder mer utrymme än vad en storstad gör, både fysiskt och själsligt, säger hon.

Konstfoto ur serien ”Layers”, verk av Erika Holm Petré.

– Höga Kusten erbjuder dessutom många inspirerande miljöer att fotografera i. Arbetsmässigt och logistiskt handlar det förhoppningsvis mest om att bygga upp ett nätverk, vilket gäller oavsett vilken plats man bor på, och jag känner mig så välkomnad in i bygden redan.

Särskilt under och efter pandemin har de digitala lösningarna formligen exploderat, vilket lett till att många fler sköter sina jobb på distans.

Annons

– Arbete utan geografisk närhet förenklar den frilansande vardagen, säger Erika.

– Det är första gången jag bor på landet så det finns säkert massor jag inte tänkt på än – men det ska bli spännande att upptäcka allt eftersom!

Både Jonatan och Erika ser fram mot att bo och arbeta i Nordingrå. ”Det finns många fördelar, ” säger Jonatan.

Bild: Katarina Östholm

Jonatan Petré Brixels senaste film, som också är hans första långfilm, har spelats in i trakterna.

– Jag har jobbat i åtta år med ”Sven-Haralds äventyr”, men nu börjar den äntligen vara klar, säger han.

– Den handlar om en kontorsarbetare i helvetet som smiter från jobbet för att få lite semester – och hamnar i Höga Kusten. Om allt går som tänkt får den premiär på Svanö nu till hösten.

Annons

Jonatan Petré Brixell har spelat in sin första långfilm i Nordingrå.

Bild: Pressfoto

Precis som Erika ser han fram mot flytten i slutet av maj.

– Mamma brukar säga ”här bor mitt hjärta och här lever min själ”. Jag känner ungefär samma sak – den här platsen är hemma för mig.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy